Stikstofdioxide vrijgekomen bij Agfa-Gevaert Mortsel, maar "geen giftige stoffen"

Aan de site van Agfa-Gevaert in Mortsel is vanmiddag een gaswolk van stikstofdioxide vrijgekomen, maar er is volgens de brandweer geen sprake van giftige stoffen. Het gemeentelijk rampenplan is ondertussen weer afgeblazen.
Jonas Roosens
(Archieffoto)

Net voor de middag was er boven de site van Agfa-Gevaert in Mortsel een gele wolk te zien. Het gaat om een wolk van stikstofdioxide, maar volgens de metingen van de brandweer zijn er geen giftige stoffen. Het fabrieksgebouw werd ontruimd. 

Het incident veroorzaakte geurhinder, maar zou ook irritatie aan de luchtwegen van omwonenden kunnen veroorzaken. Nu de uitstoot is gestopt, zouden de klachten ook snel moeten afnemen. Volgens het stadsbestuur zijn er geen gewonden gevallen. "De situatie is onder controle", zegt de stedelijke communicatieverantwoordelijke Gert Willems.

Even werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd en aan de buurtbewoners werd gevraagd om ramen en deuren dicht te houden. Zij werden verwittigd via luidsprekers. Ondertussen is het rampenplan weer afgeblazen. 

Meest gelezen