Termont: "Bovengetoverde cijfers moeten aandacht afleiden van het echte probleem"

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) pareert de kritiek van de Gentse N-VA dat er een wildgroei aan kraakpanden zou zijn in de stad. "De bovengetoverde cijfers lijken mij eerder bedoeld om de aandacht af te leiden van het echte probleem: dat de federale overheid de wetgeving dringend moet veranderen."

Het geval van een huis van een Gents koppel dat wordt gekraakt door een Roma-familie blijft ook de Gentse politiek beroeren. Uit cijfers die N-VA-raadslid Isabelle De Clercq opvroeg bij het stadsbestuur blijkt dat het aantal kraakpanden in Gent steeg van 98 in 2013 naar 159 aan het einde van 2016. "Uit de cijfers blijkt zonneklaar dat de kraakproblematiek voor dit stadsbestuur, Open VLD incluis, geen enkele prioriteit heeft", luidde haar conclusie.

"Laat mij die cijfers tot waarachtige proporties terugbrengen", reageert burgemeester Termont. Hij wijst erop dat de overgrote meerderheid van de kraakpanden panden zijn die overduidelijk onbewoond zijn. Het geval van het Gentse koppel dat korte tijd in het buitenland verblijft, is uitzonderlijk. "In Gent zijn er 4.000 panden waarvan vermoed wordt dat er geen bewoning is. Dat betekent dat 4 procent van die niet-bewoonde panden gekraakt wordt."

Spreken van een wildgroei is volgens Termont dan ook schromelijk overdreven. "De door mevrouw Declercq bovengetoverde cijfers lijken mij dus eerder bedoeld om de aandacht af te leiden van het echte probleem: dat de federale overheid de wetgeving over het kraken van bewoonde panden dringend moet veranderen".

"Ik zeg dat al jaren", voegt de Gentse burgemeester er aan toe. "Maar voor de federale overheid, waar N-VA deel van uitmaakt, is dit voor vandaag nooit een prioriteit geweest."

 

Meest gelezen