Teruggekeerde Syriëstrijder krijgt drie jaar voorwaardelijk

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een teruggekeerde Syriëstrijder veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel voor zijn deelname aan de activiteiten van terreurgroep Majlis Shura Al Mujahidin. Aan het uitstel werden wel de nodige voorwaarden gekoppeld. Zo mag hij geen contact meer hebben met het gewelddadig jihadistisch salafistisch milieu.

De man werd door een leidend figuur van Sharia4Belgium overtuigd om naar Syrië te trekken. De beklaagde was naar eigen zeggen zelf geen aanhanger van Sharia4Belgium, maar werd in september 2012 wel met een aantal leden in de boeien geslagen, nadat een betoging tegen de anti-islamfilm "Innocence of Muslims" compleet uit de hand was gelopen in Borgerhout. De man voelde zich toen veel onrecht aangedaan, omdat hij naar eigen zeggen niet had deelgenomen aan het protest.

De leidende figuur van Sharia4Belgium had daar handig gebruik van gemaakt. Toen hij naar Syrië was vertrokken, had hij de man aangespoord om ook af te reizen. De beklaagde was in maart 2013 vertrokken, samen met een andere leidende figuur binnen Sharia4Belgium. Ze sloten er zich bij Majlis Shura Al Mujahidin aan.

De man verbleef in een villa nabij Aleppo, waar hij ook een keer Jejoen Bontinck tegen het lijf was gelopen. Hij volgde koranlessen en leerde schieten. Daarna werd hij naar een trainingskamp gestuurd, maar daar heerste volgens hem veel wantrouwen. In mei 2013 keerde hij terug naar België. Hij heeft volgens zijn advocaat intussen afstand genomen van het gewelddadig jihadistisch salafistisch milieu en is gederadicaliseerd.

Meest gelezen