Turkije eist meer uitleg over optreden Nederlandse politie

De diplomatieke rel tussen Turkije en Nederland is nog niet van de baan. Vanmorgen heeft Turkije officieel de Nederlandse zaakgelastigde (de plaatsvervanger van de ambassadeur) in Ankara op het matje geroepen om hem een dubbele diplomatieke protestnota te overhandigen. Turkije eist meer uitleg over het Nederlandse politieoptreden bij de rellen in Rotterdam, en zegt dat Nederland de Conventie van Wenen heeft geschonden.
Boze Turken voor het Nederlands consulaat in Istanbul.

De Nederlandse zaakgelastigde in Turkije, Daan Feddo Huizinga, moest zich vanmorgen, voor de derde keer sinds zaterdag, aanbieden op het ministerie in Ankara. Daar kreeg hij een tweevoudige protestnota. 

Turkije noemt het Nederlandse politie-optreden tegen demonstranten in Rotterdam zaterdagavond "buiten proportie" en eist meer uitleg over de gewonden die daarbij vielen. De Turken willen dat Nederland de agenten voor de rechter brengt. Officieel klinkt het zo: "De Turkse gemeenschap en onze burgers zijn slecht behandeld, en onderworpen aan onmenselijke en vernederende methodes die buiten proportie waren tegen mensen die hun recht opnamen om vreedzaam samen te komen."

Turkije is ook niet te spreken over het verbod dat twee Turkse ministers kregen om in Nederland campagne te voeren. Dat zou indruisen tegen de Conventie van Wenen, waarin regels over diplomatiek verkeer zijn vastgelegd. In dat verdrag is onder meer de onschendbaarheid van diplomaten geregeld. Turkije blijft ook aandringen op schriftelijke excuses.

Zeven gewonden bij rellen

Zaterdag was de Turkse minister van Familiezaken Fatma Betul Sayan Kaya Nederland uitgezet. Ze wilde in Rotterdam komen spreken om campagne te voeren voor een referendum dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan meer macht moet geven.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu werd de toegang tot het Nederlandse grondgebied ontzegd. Zondag mocht hij wel spreken in Frankrijk.

De incidenten lokten rellen uit in Rotterdam. Bij het politie-optreden dat daarop volgde, raakten zeven mensen gewond, onder wie één politieman. De politie zette onder meer het waterkanon in en honden en chargeerde met paarden in de menigte. Demonstranten gooiden met flessen en stenen, en verschillende kregen slaag van de wapenstok.

De Nederlandse zaakgelastigde werd ontboden om het protest in ontvangst te nemen. De ambassadeur is momenteel niet in Turkije en mag van Ankara voorlopig ook niet terugkeren.

Meest gelezen