Turks protest in Amsterdam: zes mensen opgepakt

In Amsterdam is gisteravond hier en daar betoogd na de commotie zaterdagnacht over de uitzetting van een Turkse minister. De politie verjoeg zo'n 250 Turkse Nederlanders met waterkanonnen en wapenstokken. Zes mensen zijn opgepakt. In Den Haag was via sociale media ook opgeroepen tot een betoging, maar die is er niet gekomen. Ook in Rotterdam bleef het rustig. Daar wilde de Turkse minister van Familiezaken zaterdag spreken over een referendum in Turkije dat president Erdogan meer macht zal geven. Maar ze werd dus de grens met Duitsland overgezet.
Central European News (CEN) accepts no liability for any damages, loss or legal action resulting from the use of images supplieCEN/you.co.za k. Copyright always remains with CEN ©. Minimum Repro Fee in the UK is £ 150.00. All Fees must be agreed before publication with CEN or with CEN approved agents abroad. All Rights Reserved. Publication of any images is acceptance of these terms and conditions. For reproduction rights contact photo@cen.at, +43 1 812 12 87 21
(Archieffoto)

Ook in Den Haag en Rotterdam was de politie gisteravond alert op mogelijke demonstraties. Op sociale media circuleerden verschillende oproepen aan Turkse Nederlanders om te demonstreren. In Den Haag had dat op het Hobbemaplein moeten gebeuren, maar daar bleef alles om 19.30 uur rustig.

In Amsterdam kwamen gisterenmiddag enkele honderden mensen bijeen op het Mecartoplein, het Bos en Lommerplein. Sommigen droegen een rode Turkse vlag en er werden leuzen geroepen. De demonstranten verplaatsten zich door de hoofdstad naar diverse andere plekken. Burgemeester Eberhard van der Laan had geen toestemming gegeven voor de demonstratie, maar liet het toe zolang het er vreedzaam aan toeging.

Rond 22.45 uur sloeg de stemming om en Van der Laan liet de politie ingrijpen. Met waterkanonnen en wapenstokken werd het protest beëindigd. Er werden zes mensen opgepakt: twee voor geweld, twee voor opruiing, één voor het beledigen van een agent en één voor nazistische uitingen. Dat schrijft NOS.

Premier Mark Rutte deed gisteren al een oproep aan Turkse Nederlanders het hoofd koel te houden.

Meest gelezen