Turkse referendumcampagnes verdelen Europese landen

Het voorbije weekend waren er diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland over een bezoek van een Turkse minister dat werd verhinderd. Nederland wil geen campagnemeetings van Turkse politici over een referendum daar in hun land. Maar hoe reageren andere Europese landen op de hele discussie? Denemarken stelt alvast een gepland bezoek van de Turkse premier Binali Yildirim uit, Duitsland wil dat Turkije zich redelijk opstelt en Frankrijk ziet dan weer geen graten in bijeenkomsten.

De hele discussie draait rond een referendum dat Turkije houdt op 16 april. Dat referendum kan president Recep Tayyip Erdogan meer macht geven. In een aantal Europese laden heerst ongenoegen over de Turkse campagnes die voor het referendum in het buitenland georganiseerd worden. Die campagnes moeten Turken die in het buitenland wonen - en dat zijn er veel: 5,5 miljoen - overhalen om "ja" te stemmen.

Denemarken gaat daarin het verst en stelt een gepland bezoek van de Turkse premier Binali Yildirim uit. Premier Lars Lokke Rasmussen is bezorgd dat de "democratische principes onder druk staan". Het bezoek wordt uitgesteld omdat "we de Turkse aanvallen op Nederland er niet van kunnen loskoppelen".

In Nederland, maar ook Duitsland en Oostenrijk zijn campagnes verhinderd omdat de vrees leeft dat die wel eens de gemoederen zouden kunnen doen verhitten. Duitsland hoopt, bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken, dat Turkije "bij zinnen zal komen". De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere wil geen politieke bijeenkomsten. "Een Turkse campagne heeft niets te zoeken in Duitsland", reageerde hij bij lokale media. En dat terwijl bondskanselier Angela Merkel niets tegen campagnes heeft zolang ze maar "behoorlijk op tijd worden aangekondigd".

Europese buitenlandminister Federica Mogherini start belronde

Frankrijk ziet dan weer geen graten in bijeenkomsten en roept op tot kalmte. In Stockholm in Zweden zou een pro-Erdogancampagne gisteren afgelast zijn. De Turkse minister voor Landbouw zou die bijwonen. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken stelt niet op de hoogte zijn geweest, maar veronderstelt dat de campagne dan wel elders georganiseerd kan worden.

De Europese buitenlandchef Federica Mogherini probeert intussen de gemoederen te bedaren. Ze heeft gebeld met de Nederlandse en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. Over het gesprek zijn geen details bekendgemaakt.

Meest gelezen