Vervanger Obamacare kost 14 miljoen Amerikanen hun verzekering

Het nieuwe ziekteverzekeringssysteem dat de Amerikaanse Republikeinen willen invoeren zal tot gevolg hebben dat volgend jaar 14 miljoen Amerikanen minder verzekerd zullen zijn. Dat zegt het begrotingsbureau van het Amerikaanse Congres. Tegen 2026 zou dat getal oplopen tot 24 miljoen.

De afschaffing van Obamacare was een van de beloften die president Trump had gedaan. Een van zijn eerste besluiten bestond er dan ook in de afbraak van de ziekteverzekeringswet in gang te zetten. In het Congres ligt intussen een nieuw verzekeringssysteem voor, de American Health Care Act, ook wel Trumpcare genoemd.

Het partij-onafhankelijke begrotingsbureau heeft nu cijfers geplakt op dat voorstel. Tegen 2026 zou Trumpcare zowat 24 miljoen Amerikanen minder bereiken in vergelijking met Obamacare. Het voorstel van de Republikeinen zou het begrotingstekort dan wel weer terugdringen met 337 miljard dollar in de komende tien jaar.

Het voorstel dat nu voorligt moet nog wel worden goedgekeurd door het Congres. Dat belooft niet van een leien dakje te lopen. Voor de hardliners bij de Republikeinen gaat het voorstel niet ver genoeg. Zij noemen het smalend "Obamacare light". Andere congresleden zijn bezorgd dat de hervorming de eigen kiezers zal treffen. Op verschillende plaatsen hebben Republikeinense kiezers al protestbijeenkomsten gehouden.

Ondanks Obamacare zijn er momenteel nog altijd 28 miljoen Amerikanen zonder verzekering. Met de voorgestelde hervorming zou dat aantal oplopen tot 52 miljoen.

Meest gelezen