Vier Vlamingen op longlist Fintro Literatuurprijs

De Vlaamse auteurs Lize Spit, Jeroen Olyslaegers, Stefan Hertmans en David Nolens staan op de longlist van de Fintro Literatuurprijs. Ze nemen het op tegen zestien Nederlandse collega's, onder anderen Arnon Grunberg, A.F.Th. Van der Heijden en Ilja Leonard Pfeijffer.

De longlist van de Fintro Literatuurprijs

De tolk van Java - Alfred Birney
Winter-IJsland - Laura Broekhuysen
Rivieren - Martin Michael Driessen
Moedervlekken - Arnon Grunberg
Hoogmoed - Richard Hemker
De bekeerlinge - Stefan Hertmans
De greppel - Herman Koch
Orewoet - Emy Koopman
Oksana - Donald Niedekker
Wil - Jeroen Olyslaegers
Brieven uit Genua - Ilja Leonard Pfeijffer
Zachte riten - Marja Pruis
Noodweer - Marijke Schermer
Het smelt - Lize Spit
Dijk - H. M. van den Brink
Kwaadschiks - A.F.Th. van der Heijden
Kind van de verzorgingsstaat - Rob Van Essen
Onheilig - Roos van Rijswijk
Schoppenvrouw - Mensje van Keulen
De waan van Cotard - David Nolens

De Nederlandse schrijvers A.F.Th. Van der Heijden en Arnon Grunberg zijn in de running voor een tweede Fintro Literatuurprijs. Zij wonnen met respectievelijk "Het hof van barmhartigheid & Onder het plaveisel het moeras" en "De mensheid zij geprezen" in het verleden de literaire onderscheiding.

De Fintro Literatuurprijs is de opvolger van de Gouden Uil en de Gouden Boekenuil. Het is een van de belangrijkste literaire onderscheidingen in het Nederlandse taalgebied. Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden.

Op 8 april wordt de shortlist van vijf boeken bekendgemaakt. Iets meer dan een maand later zal juryvoorzitter Kathleen Cools op 14 mei de laureaat van de prijs bekendmaken. Er wordt ook een prijs van de Lezersjury uitgereikt. Raf Walschaerts van Kommil Foo is de voorzitter van die jury.

Vorig jaar waren vijf van de twintig boeken op de longlist geschreven door Vlaamse auteurs. De Nederlandse schrijfster Hagar Peeters mocht de prijs in ontvangst nemen voor haar boek "Malva".

Meest gelezen