Meest recent

  Vier Vlamingen op longlist Fintro Literatuurprijs

  De Vlaamse auteurs Lize Spit, Jeroen Olyslaegers, Stefan Hertmans en David Nolens staan op de longlist van de Fintro Literatuurprijs. Ze nemen het op tegen zestien Nederlandse collega's, onder anderen Arnon Grunberg, A.F.Th. Van der Heijden en Ilja Leonard Pfeijffer.

  De longlist van de Fintro Literatuurprijs

  De tolk van Java - Alfred Birney
  Winter-IJsland - Laura Broekhuysen
  Rivieren - Martin Michael Driessen
  Moedervlekken - Arnon Grunberg
  Hoogmoed - Richard Hemker
  De bekeerlinge - Stefan Hertmans
  De greppel - Herman Koch
  Orewoet - Emy Koopman
  Oksana - Donald Niedekker
  Wil - Jeroen Olyslaegers
  Brieven uit Genua - Ilja Leonard Pfeijffer
  Zachte riten - Marja Pruis
  Noodweer - Marijke Schermer
  Het smelt - Lize Spit
  Dijk - H. M. van den Brink
  Kwaadschiks - A.F.Th. van der Heijden
  Kind van de verzorgingsstaat - Rob Van Essen
  Onheilig - Roos van Rijswijk
  Schoppenvrouw - Mensje van Keulen
  De waan van Cotard - David Nolens

  De Nederlandse schrijvers A.F.Th. Van der Heijden en Arnon Grunberg zijn in de running voor een tweede Fintro Literatuurprijs. Zij wonnen met respectievelijk "Het hof van barmhartigheid & Onder het plaveisel het moeras" en "De mensheid zij geprezen" in het verleden de literaire onderscheiding.

  De Fintro Literatuurprijs is de opvolger van de Gouden Uil en de Gouden Boekenuil. Het is een van de belangrijkste literaire onderscheidingen in het Nederlandse taalgebied. Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden.

  Op 8 april wordt de shortlist van vijf boeken bekendgemaakt. Iets meer dan een maand later zal juryvoorzitter Kathleen Cools op 14 mei de laureaat van de prijs bekendmaken. Er wordt ook een prijs van de Lezersjury uitgereikt. Raf Walschaerts van Kommil Foo is de voorzitter van die jury.

  Vorig jaar waren vijf van de twintig boeken op de longlist geschreven door Vlaamse auteurs. De Nederlandse schrijfster Hagar Peeters mocht de prijs in ontvangst nemen voor haar boek "Malva".