Voormalige Egyptische president Moebarak wordt vrijgelaten

Het Egyptische openbaar ministerie heeft de vrijlating van voormalig president Hosni Moebarak goedgekeurd. Dat zegt zijn advocaat. Moebarak werd begin maart door de hoogste rechtbank van Egypte, het Hof van Cassatie, definitief vrijgesproken van medeplichtigheid aan de dood van tientallen manifestanten tijdens de opstand die hem in 2011 ten val bracht.
Moebarak wordt per helikopter terug naar het ziekenhuis gebracht.

Moebarak (88), die momenteel in een militair ziekenhuis in Caïro verblijft, zal terug kunnen keren naar huis als de dokters hem de toestemming geven om te vertrekken, zegt zijn advocaat Farid el-Deeb.

In 2012 kreeg Moebarak levenslang. Maar de minister van Justitie eiste een nieuw proces. Een strafhof sprak hem vervolgens vrij en het Hof van Cassatie bevestigt nu die uitspraak. De oud-president was aanwezig op de zitting, het was de eerste keer dat hij in het openbaar verscheen sinds 2015.

De oud-president was eerder al veroordeeld tot drie jaar cel voor het ontvreemden van overheidsgeld, maar omdat hij al bijna zes jaar in de cel heeft gezeten, was dit geen obstakel om hem vrij te laten. Het grootste deel van zijn gevangenisstraf bracht Moebarak door in militaire hospitalen.
 

Meest gelezen