Wieringa: "Rutte geeft het allerslechtste antwoord op populisme"

Aan de vooravond van de Nederlandse verkiezingen heeft Tommy Wieringa een nieuw boek uit, met opnieuw een erg actueel thema. Net als "Dit zijn de namen" gaat "De dood van Murat Idrissi" over migratie. Een onderwerp waar de schrijver "niet klaar mee is", en zijn land al helemaal niet. "Nederland heeft de eerste migratiegolf nog niet verwerkt, en daar komt de volgende al overheen."

In "De dood van Murat Idrissi" geeft Tommy Wieringa een van de vele "gelukzoekers" die vanuit Afrika Europa willen bereiken een naam en een gezicht. Net als als zijn vorige boek "Dit zijn de namen" buigt Wieringa zich dus opnieuw over een van de hete hangijzers van onze tijd, migratie.

"Migratie is iets heel pijnlijks", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Nieuwkomers hebben er moeite mee. Ze hebben moeite om te integreren, dat kost veel generaties. Vroeger was je er met drie generaties wel zo'n beetje, nu zien we dat zelfs dat model niet meer werkt. Het duurt veel langer. Hoé lang, weten we bij God niet meer."

Dat het migratiedebat ook in Nederland zo hard wordt gevoerd, zint Wieringa niet. Zijn kritiek op de politiek, en met name op premier Rutte, is niet mals. "Van Mark Rutte hebben migranten niets te verwachten, want die zegt: Mohammed moet zich maar invechten. En anders: pleur op. Hij geeft het allerslechtste antwoord op populisme dat je maar kunt geven, namelijk het met populisme beantwoorden."

"Migratie is nog niet klaar met mij"

Dat Ruttes uitdager Geert Wilders zo groot is kunnen worden, komt volgens Wieringa doordat Nederland de eerste migratiegolf nog helemaal niet heeft verwerkt. "We hebben die eerste generatie in allerlei voorzieningen gedumpt, niet meer aan het werk proberen te krijgen. De zonen zien we nu op straat: dat is Mohammed die zich invecht. Maar dat lukt niet, dus hij gaat op straat vechten.

De eerste golf is nog helemaal niet verwerkt, en daar komt de volgende al overheen. Als Geert Wilders het dan heeft over een asieltsunami, dan is dat een goed beeld dat mensen de juiste angst inboezemt."

Net als Nederland, is ook Tommy Wieringa als schrijver nog helemaal niet klaar met het thema migratie. Het lijkt erop dat hij ook in zijn volgende roman hetzelfde onderwerp zal aansnijden. "Ik had dit weekend weer een idee, toch ook weer een migratiegeschiedenis. Het onderwerp is niet klaar met mij."

Tommy Wieringa was vanavond te gast in "De wereld vandaag" op Radio 1 en in "Pompidou" op Klara.

Meest gelezen