1.200 mensen opgesloten in "onmenselijke" omstandigheden in Mosul

In Mosul houdt de Iraakse regering meer dan 1.200 mensen, onder wie ook minderjarigen, in "onmenselijke" omstandigheden opgesloten. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Deze mensen worden verdacht banden te hebben met de jihadisten van terreurgroep IS.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Een blik op het westen van Mosul.

Onder de 1.269 gedetineerden zijn ook jongeren van 13 jaar. Zij worden opgesloten zonder aanklacht in gevangenissen die zo overbevolkt zijn dat geen enkele "gedetineerde zich kan uitrekken om te slapen".

In een van de gevangenissen smeekten de gedetineerden de onderzoekers om de deur te openen, omdat ze niet konden ademen. "Minstens vier gevangenen zijn dood" in omstandigheden die lijken op een gebrek aan medische zorgen en erbarmelijke detentieomstandigheden, schrijft HRW.

Een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat hij geen commentaar kan leveren over het onderzoek van het HRW-rapport.

Sinds het leger, met de steun van de internationale coalitie, in oktober een offensief begon voor de herovering van Mosul zijn duizenden mensen de stad ontvlucht. De slechte behandeling van de burgers door het Iraakse leger zal de verbittering van de bevolking doen toenemen, vreest de ngo, en zal de zaak van de jihadisten voeden.

Meest gelezen