"Blue silence" van Belgisch-Koerdische Bülent Öztürk in première in Istanbul

"Blue Silence", het speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische regisseur Bülent Öztürk, krijgt volgende maand zijn wereldpremière op het Istanbul Film Festival. De film is er niet alleen uitgenodigd voor de nationale competitie, maar maakt ook deel uit van de Human Rights in Cinema Competitie van het festival. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds dinsdag.

Het Istanbul Film Festival heeft twee Belgische films geselecteerd.  Naast het filmdebuut "Blue silence" van de Belgisch-Koerdische cineast Bülent Öztürk is ook "Noces" van Stephan Streker geselecteerd. "Noces" is een Vlaamse coproductie.

Öztürk brengt in "Blue silence" het verhaal van Hakan, die dankzij de hulp van Ayla, een verpleegster in het militaire ziekenhuis waar hij verblijft, herstelt van een posttraumatische stressstoornis. Met een eremedaille op zak wordt hij er ontslagen, maar eenmaal terug in zijn oude flat dreigt de ex-militair te verzwelgen in zijn herinneringen.

Na een ontmoeting met zijn dochter en een onverwacht bezoek van Ayla, zoekt Hakan zijn vroegere dienstmakker op. De hoofdrollen zijn voor Teoman Kumbaracibasi, Roda Canioglu en Korkmaz Arslan.

Öztürk is met "Blue Silence" een van de 12 regisseurs die geselecteerd zijn voor de Nationale 'Gouden Tulp' Competitie van het Filmfestival van Istanbul, een van de oudste festivals in Turkije. De Belgisch-Koerdische regisseur, zelf afkomstig uit het zuidoosten van het land, maakt zo kans op onder andere de Gouden Tulp voor Beste Film en Beste Regisseur.

Daarnaast is de film ook uitgenodigd voor de Human Rights in Cinema Competitie, een selectie internationale speelfilms en documentaires die speciale aandacht besteden aan de mensenrechten en de beginselen van individuele en politieke vrijheid en de rechtsstaat.

Naast Öztürks speelfilmdebuut maakt ook "Noces" van de Belgische regisseur Stephan Streker, een coproductie met Vlaanderen, deel uit van de Human Rights in Cinema Competitie. Het is het verhaal van het 18-jarige Belgisch-Pakistaanse meisje Zahira dat een traditioneel huwelijk opgelegd wordt door haar familie.

Meest gelezen