"Er zit een strategie achter: Turkije wil dit vuurtje zolang mogelijk smeulend houden"

"Turkije wil dit vuurtje zo lang mogelijk smeulend houden door het conflict met Europa op te spelen", dat zegt correspondent Toon Beemsterboer in Turkije over de rel tussen het land en Nederland. Zo is de Nederlandse ambassadeur in Turkije de toegang tot het land ontzegd, mogen Nederlandse diplomaten het land niet meer in en trekt president Recep Tayyip Erdogan naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Vraag is ook of Turkije nog harder zal terugbijten met bijvoorbeeld economische sancties.

Dat de Turkse minister van Familiezaken de toegang tot Nederland werd ontzegd, zit duidelijk hoog bij Erdogan. Maar daar zit een strategie achter, stelt Toon Beemsterboer in het Radio 1-programma "De ochtend": "Dat werkt bij Turkse nationalistische kiezers en Turkse kiezers in Europa." Op 16 april moeten zij zich immers in een referendum uitspreken over meer macht voor de Turkse president.

Erdogan trekt alvast naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De minister van Familiezaken klaagde bij terugkeer over een "onmenselijke behandeling" en media hebben de rellen in Nederlandse steden breed uitgesmeerd door beelden te tonen van betogers met een politiehond in hun been. Beemsterboer noemt die stap naar het hof "potsierlijk, zeker na de arrestaties en ontslagen na de mislukte staatsgreep van vorig jaar".

Blijft het bij wat diplomatiek getouwtrek?

Blijft het bij diplomatiek getouwtrek of zal Turkije ook economische sancties nemen? Beemsterboer ziet het zover niet komen. "De Turkse economie gaat al redelijk slecht. Het toerisme is hard getroffen door terreuraanslagen en de mislukte staatsgreep. Ze kunnen zich goed herinneren hoe de Russische sancties tegen Turkije beten. Turkse groenten en fruit mochten niet meer worden geëxporteerd, Russische toeristen werden opgeroepen niet meer naar Turkije te gaan. Turkije keerde toen snel op zijn schreden terug."

Turkije dreigt er ook mee de vluchtelingendeal op te schorten. Vorig jaar werd afgesproken dat Turkije meer migranten opvangt en haar grenzen beter bewaakt. Heel wat vluchtelingen komen immers via Turkije naar de Europese Unie.

Maar ook dat ziet Beemsterboer niet snel gebeuren. "Telkens wordt dat argument van stal gehaald. Het is een ideaal wapen om Europa onder druk te zetten. Als ze die deal daadwerkelijk opzeggen dan hebben ze niets meer om mee te dreigen en om te laten zien dat ze belangrijk zijn voor Europa."

Meest gelezen