"Nu ik "De mol" blijk te zijn, is het dak er af in Nederland"

De Belgische acteur Thomas Cammaert (32) heeft de Nederlandse kijkers van "Wie is de mol?" de voorbije weken een neus gezet. "Nooit had het programma zo veel kijkers", zegt Cammaert in een gesprek met deredactie.be. Cammaert ruilde België voor Amsterdam op zijn 18e en gaat sindsdien door het leven als een Vlaamse Amsterdammer. "De Nederlanders zien me als een Nederlander", klinkt het.

De ontknoping van de zeventiende editie van de Nederlandse versie van "De mol" heeft heel wat kijkers verrast. De Belgische acteur Thomas Cammaert bleek "De mol" van dienst te zijn en enkel cabaretière Sanne Wallis de Vries had dat aan het einde van het programma in de gaten.

Tien bekende Nederlanders vertoefden vorig jaar een tijdlang in de Amerikaanse staat Oregon voor de opnames van de televisieserie. Van 7 januari tot 11 maart werd de serie uitgezonden in Nederland.

Hoe komt een Belg in de Nederlandse "De mol" terecht?

"Ik ben geboren in Bornem. Daarna heb ik in Merksem en Ekeren gewoond en op mijn 18e ben ik naar Amsterdam verhuisd om daar aan de toneelschool les te volgen. Vier jaar later ben ik afgestudeerd en ook blijven plakken. Vijftien jaar later woon ik er nog steeds. Ik ben al vijftien jaar een Vlaamse Amsterdammer.", aldus Thomas Cammaert.

"Ik heb voornamelijk theater gedaan. De laatste jaren een paar musicals. De laatste drie jaar televisieseries en televisiefilms. Nu ik in “De mol” zat en ook de mol blijk te zijn, is het dak er helemaal af."

Het is al het 17e seizoen en dit seizoen is het best bekeken seizoen ooit met gemiddeld meer dan 2,5 miljoen kijkers. Ik begrijp dat wel. De format is zo slim en goed uitgewerkt. Het programma verdient al die kijkers."

"Ik was gevraagd om deel te nemen aan “Wie is de mol?”, omdat ik de televisieserie “Ramses” had gespeeld bij AVROTROS. Dat is dezelfde omroep als de makers van “Wie is de mol?”. Ik ben toen uitgebreid getest, fysiek en psychologisch. Zodra ze tien kandidaten hadden geselecteerd, zijn ze bij mij uitgekomen met de vraag om “De mol” te zijn. Ze vonden mij een combinatie van een ogenschijnlijk lief karakter met daarbij een flinke portie slinksheid. Ik vond het heel leuk om in het programma de boel te saboteren."

"Graag aan de slag in België"

"In Nederland sta ik niet bekend als een Vlaming. Ik spreek vloeiend Hollands. Voor mijn werk is dat heel handig. Ik was eigenlijk een van de tien bekende Nederlanders in het programma."

"Van de productie kreeg ik te horen dat niemand mij in de gaten had. Ik mocht volledig mijn gang gaan. Van de 55 testen heeft maar een kandidaat mijn naam aangeklikt als “De mol”. Dat bleek de winnares Sanne Wallis de Vries te zijn, die me twee keer aanduidde als "De mol"."

Thomas Cammaert werkt al jarenlang in Nederland, maar ziet een avontuur in zijn geboorteland helemaal zitten. Hij laat nu alles op zich afkomen wat zich aandient.

"Ik wil altijd blijven acteren en spelen. Dat is mijn passie. Ik merk wel dat meewerken aan televisieprogramma’s en presenteren mij ook ligt. Het lijkt mij ook leuk om ook in België aan de slag te gaan. Ik hou van avontuur en ik kijk wat er op mij af zal komen", besluit Cammaert.

Thomas Cammaert is eind deze maand van 29 tot en met 31 maart te zien op het podium van deSingel in Antwerpen. Hij speelt er met Toneelgroep Amsterdam de theatervoorstelling "De meiden".

Meest gelezen