"Rutte heeft afgelopen weekend de verkiezingen gewonnen"

De diplomatieke ruzie met Turkije zal premier Mark Rutte morgen de overwinning opleveren in de Nederlandse verkiezingen. Dat zegt de Nederlandse politoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit van Amsterdam in "De ochtend" op Radio 1. Tegelijk vindt hij dat Geert Wilders de verkiezingen al op voorhand heeft gewonnen, omdat het rechtse blok van VVD en CDA zijn programma heeft overgenomen.

Geert Wilders van de PVV en huidig premier Mark Rutte van de VVD, die het wellicht onderling zullen uitvechten om de grootste te worden, hebben aan de vooravond van de Nederlandse verkiezingen de degens gekruist in een rechtstreeks debat.

Krouwel zag een fels en bitsig debat. "Wilders heeft lang voorop gestaan in de peilingen, maar nu is de VVD er duidelijk overheen gegaan. Je zag een getergde Wilders die ziet dat hij aan invloed verliest en je zag een vrij zelfverzekerde premier die hem een beetje aan het tarten was."

Volgens Krouwel was er geen duidelijke winnaar. "Wilders bleef op dezelfde nagel kloppen als voorheen, maar de VVD probeert inhoudelijk de afstand tussen hen en Wilders te verkleinen. "Ze hebben een deel van dat programma overgenomen en zijn heel dicht tegen hem aan gaan schurken qua beleid, maar tegelijk nemen ze een zo groot mogelijke afstand van Wilders in de zin van "Wij doen wel iets en jij zit maar op de bank te twitteren, jij doet helemaal niets."

"Rutte heeft afgelopen weekend de verkiezingen gewonnen"

De diplomatieke ruzie met Turkije afgelopen weekend ziet Krouwel vooral als een voordeel voor Rutte: "Hij kon zich daardoor als staatsman opstellen en vervolgens een Turkse minister uitzetten. Wat kan je beter hebben als PR, enkele dagen voor de verkiezingen? Rutte toont dat hij daadwerkelijk Turken kan uitzetten en zegt tegelijk aan Wilders 'Jij zit maar op de bank te twitteren'. Daar heeft Rutte de verkiezingen mee gewonnen."

De kans dat er een coalitie zou komen met Geert Wilders is onbestaande. Niet enkel omdat Rutte gezworen heeft van niet, "maar ook omdat Wilders niet in het kabinet wil. Wat hij wil- en dat is hem al gelukt - is dat de twee grote rechtse partijen, de christendemocraten van het CDA en de liberalen van de VVD, zijn programma overnemen. Dus Wilders heeft eigenlijk al de verkiezingen gewonnen voor ze begonnen zijn, omdat de twee rechtse partijen nu zeggen en doen wat hij wil."

"Het wordt een complexe formatie"

Woensdag zal Wilders ervoor zorgen dat rechts (CDA en VVD) geen rechtse meerderheid kan vormen, denkt Krouwel. Ze zullen daarvoor met een linkse of progressieve partij moeten samenwerken. "Het wordt wellicht een lange en complexe formatie."

Meest gelezen