"Trump bedoelde niet afluisteren toen hij "afluisteren" twitterde"

Trumps beschuldiging dat Obama hem zou hebben afgeluisterd tijdens de verkiezingsstrijd voor het presidentschap vorig jaar, is serieus bijgesteld door woordvoerder Sean Spicer op een persbriefing. Spicer zegt dat Trump het woord "telefoontaps" niet letterlijk bedoelde en het in bredere zin had over "toezicht", zonder dat dan evenwel specifiek te maken.

De Amerikaanse president Donald Trump veroorzaakte onlangs ophef door te stellen dat Barack Obama hem liet afluisteren in de Trump Tower. "Hoe laag kun je vallen", twitterde Trump onder meer (zie onder). Hij maakte prompt de vergelijking met Nixon en Watergate, het grootste afluisterschandaal in de Amerikaanse geschiedenis, waarbij de toenmalige president Richard Nixon uiteindelijk moest aftreden.

Zware beschuldigingen, die door Obama werden weerlegd, maar die nu ook gedeeltelijk worden ingetrokken door het Witte Huis zelf. Woordvoerder Sean Spicer heeft nu gezegd dat Trump niet verwees naar echte telefoontaps toen hij dat twitterde. Het Trump-kamp maakt er nu een semantische discussie van en heeft het over "surveillance" (toezicht of controle) en "andere activiteiten".

"De president gebruikte het woord wiretapping: dat kan staan voor toezicht in de bredere zin en een hele reeks andere activiteiten. (...) Trump denkt niet dat Obama persoonlijk zijn telefoon afluisterde, maar ik denk dat er geen twijfel is over toezicht en andere activiteiten tijdens de verkiezingen." Welke dat dan precies waren, zei Spicer er niet bij.

Voor de beschuldigingen van afluisterpraktijken zijn tot nu toe geen bewijzen gevonden, al wees Spicer er wel op "dat er sprake over was op verschillende nieuwskanalen." "Het Huis en de Senaat gaan dit nu bekijken en een rapport samenstellen."

Meest gelezen