De Wever: "Houding van Albert was nefast voor ons"

“Albert II stond als een scheidsrechter op het veld, die nu niet bepaald onbevooroordeeld was.” Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever vanavond in “Wissel van de macht” op Canvas, over de langste regeringsformatie ooit. Opvallend is ook hoe De Wever en Elio Di Rupo zo veel jaar later met veel respect over elkaar spreken.

De zesde en laatste aflevering van “Wissel van de macht” vanavond wordt een pièce de résistance. Politiek journalist Marc Van de Looverbosch sprak namelijk met enkele hoofdrolspelers van de langste regeringsformatie ooit.

In de periode 2010-2011 zat België maar liefst 541 dagen zonder regering, nadat Open VLD-voorzitter Alexander De Croo de stekker uit de regering-Leterme II had getrokken, wegens de splitsing van B-H-V. De Vlaamse kiezer had toen duidelijk voor de N-VA gekozen, de Waalse voor de PS. Maar partijvoorzitters Bart De Wever en Elio Di Rupo kwamen er maar niet uit om een regering te vormen.

Opvallend is dat beide partijvoorzitters nu, jaren later, zonder persoonlijke na-ijver over elkaar spreken. “Menselijk heeft Di Rupo mij nooit teleurgesteld”, zegt Bart De Wever. “Hij is een correcte man. Hij heeft me nooit iets wijsgemaakt. Ik heb daar nooit iets raars mee meegemaakt.” Een zelfde geluid is ook te horen bij Di Rupo: “Bart De Wever was op persoonlijk vlak een correcte man. Ik heb hem als mens altijd gerespecteerd.”

Bevooroordeelde scheidsrechter

Wie wel een veeg uit de pan krijgt, is de koning. “Albert II stond als een scheidsrechter op het veld, die nu niet bepaald onbevooroordeeld was”, blikt De Wever terug op de houding van de vorst om de kemphanen in toom te houden. “Ook zijn kabinetschef heeft, denk ik, het nuttige gedaan om vooral een regering te maken die zeker geen structuurhervormingen zou doorvoeren. Uiteindelijk was dat nefast voor ons”, concludeert De Wever.

Geholpen heeft de koning dus niet, tegengewerkt ook niet. En dat zit De Wever nog dwars. “Ik zeg niet dat het paleis actief stappen heeft gezet om mij eruit te krijgen, maar ik denk dat ze nooit iets gedaan hebben om mij te helpen. Als je gaat kijken hoeveel initiatieven er aan wie zijn gegeven, was de verkiezingsuitslag heel ver te zoeken.”

Jonge garde

Voor de schermen liet de koning zich in die periode opvallen door zijn memorabele, vlammende 21 juli-toespraak. Daarin balde Albert de vuisten en maande hij de onderhandelende politici aan om door te gaan. De oude koning heeft afgezien tijdens deze formatiemarathon, met de jonge garde van politici die toen aan de macht kwamen. Met zijn overweldigende mandaat van de kiezer moest Bart De Wever toen voor het eerst gaan onderhandelen.

Over die onderhandelingen is al veel gezegd en geschreven, maar in “Wissel van de macht” doen de kroongetuigen de details nog eens uit de doeken: hoe Di Rupo De Wever stond op te wachten met een ruiker bloemen, hoe N-VA- en PS-kopstukken met volle moed gingen onderhandelen in Vollezele...

De zesde en laatste aflevering van “Wissel van de macht: de ergste regeringscrisis ooit”, vanavond om 21.13 uur op Canvas.

Meest gelezen