Dit zijn de reisbestemmingen van Jeroen Meus in "Goed volk"

Jeroen Meus heeft een tweede serie van "Goed volk" gemaakt. Hij reist onder meer naar een bordeel in Nevada, het vreemdelingenlegioen en de chassidische joden in Antwerpen. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van "Goed volk" verschijnt op 28 maart op antenne op Eén.

Aflevering 1 - Bordeel (28 maart)

Nevada is de enige Amerikaanse staat waar prostitutie legaal is. In tal van verlaten stadjes zijn er kleurrijke bordelen waar vrouwen van verschillende nationaliteiten samen werken en leven.

Jeroen beseft dat er maar een manier is om bij Bella's Hacienda Ranch in Wells niet-betalend binnen te komen: via de achterdeur van de keuken, als kok van dienst. Zo leert hij alles over het leven in het bordeel, met en zonder klanten.

Aflevering 2 - Verbaeres (4 april)

In Berthen, een klein dorpje in Frans-Vlaanderen, ontmoet Jeroen vier oudere broers die nooit getrouwd zijn en nog steeds samen op de ouderlijke boerderij wonen. De Verbaeres pakken het huishouden aan zoals ze dat geleerd hebben in hun kindertijd. Tussen de soep en de aardappelen geven ze Jeroen hun unieke kijk op het leven mee.

Aflevering 3 - Hutterieten, Canada (11 april)

De Hutterieten vormen een protestantse geloofsgemeenschap. Ze verkiezen om afgezonderd van de buitenwereld en in gemeenschap van goederen samen te leven.

Jeroen gaat logeren bij de Crystal Spring Hutterietenkolonie in Manitoba, Canada, waar 182 mannen, vrouwen en kinderen allemaal hun steentje bijdragen. Alle leden van de gemeenschap eten driemaal per dag samen, en de huizen hebben geen eigen kookvuren, zodat de centrale keuken - waar Jeroen meteen meedraait - het hart van de kolonie vormt.

Aflevering 4 - Vreemdelingenlegioen (18 april)

Het Vreemdelingenlegioen is een eliteonderdeel van het Franse leger en een van de meest legendarische, mysterieuze en best afgeschermde legers ter wereld. In het basiskamp in Castelnaudary worden mannen van over de hele wereld klaargestoomd om op missie te vertrekken.

Jeroen leert er een aantal enigmatische rekruten kennen. Voor ze zichzelf “légionnaire” mogen noemen, moeten ze enkele loodzware weken op “la ferme” doorstaan, waar vers voedsel geen prioriteit is. Jeroen beseft dat hij een andere manier moet bedenken om het vertrouwen van de mannen te winnen dan via de keuken.

Aflevering 5 - Joden (25 april)

In Antwerpen wonen er ongeveer 20.000 joden, waarvan 5.000 chassidische ultra-orthodoxen. De chassidim, doorgaans in het zwart gekleed, en met keppeltje en pijpenkrullen, leiden een koosjer leven. Ze houden zich aan de Kasjroet, het geheel van spijswetten dat bepaalt welk voedsel ze wel en niet mogen eten.

Jeroen krijgt de uitzonderlijke kans om bij de familie Hoffman, traiteurs en restauranthouders, meer te weten te komen over hun bijzondere eetgewoontes en wat het voor hen betekent om jood te zijn.

Aflevering 6 - Foula (2 mei)

Foula is een van de meest afgelegen, onherbergzame eilanden van Groot-Brittannië en Europa. De oppervlakte van het eiland bedraagt 12 vierkante kilometer. Er staan een tiental huizen. Winkels zijn er niet.

De bewoners trotseren barre weersomstandigheden en staan zelf in voor hun voedselvoorziening. Jeroen komt te weten hoe ze dat harde leven doorstaan en waarom ze het opzoeken.

Aflevering 7 - De foor (9 mei)

Forains – kermismensen - vormen een besloten gemeenschap, vlak onder onze neus. De forain beschouwt de stad waar hij op dat moment met zijn attractie of kraam staat als zijn thuis.

Jeroen belandt via het eetkraam van Marco Delforge in de “backstage” van de Zuidfoor in Brussel en leert er de truken van de foor en een bijzondere levenswijze kennen.

Aflevering 8 - Boksers in Cuba (16 mei)

Cuba is een van de meest succesvolle landen in de olympische boksgeschiedenis. Jeroen leert in de Trejo Gym in Havana enkele boksers kennen die er dagelijks voor een betere toekomst trainen. Hij ontmoet bij hen thuis ook hun moeders, die zich zorgen maken over hun zonen, maar zich tomeloos inzetten voor hun carrières.

Meest gelezen