Dokters van de Wereld klagen situatie in vluchtelingenkamp in Duinkerke aan

De internationale, medische en humanitaire organisatie Dokters van de Wereld klaagt de overbevolking, het geweld en het ontbreken van bescherming voor minderjarigen aan in het vluchtelingenkamp Grand-Synthe, een agglomeratie van de stad Duinkerke in de Franse westhoek.

Het kamp in Duinkerke heeft een jaar geleden de deuren geopend en voldeed toen aan de internationale normen. Exact een jaar later is de situatie in het kamp onaanvaardbaar en wonen 1.500 vluchtelingen in overbevolkte en verwaarloosde shelters. Meer dan 200 mensen die officieel asiel hebben aangevraagd, wachten om te vertrekken, maar zijn door plaatsgebrek verplicht om in het kamp te blijven. Dat meldt de organisatie in een mededeling.

Door de overbevolking slapen een vijftigtal mensen in de gemeenschappelijke keukens. Gemiddeld "wonen" 5 mensen in elk van de 300 shelters van telkens 5 vierkante meter. De slaapplaatsen zijn vervallen, er is vocht en schimmelvorming. In de douches is er enkel ijskoud water en het afval hoopt zich op. Wie zich verwarmt, loopt een risico: al 29 mensen belandden deze winter in het ziekenhuis met een CO-vergiftiging. "We hoeven denk ik niet toe te lichten dat dit kamp niet langer voldoet aan de internationale normen", vertelt Amin Trouvé Baghdouche, algemeen coördinator in Calais voor Dokters van de Wereld.

Niet-begeleide minderjarigen

De organisatie vraagt de overheden dan ook met aandrang dit kamp te reorganiseren, zodat het beantwoordt aan humanitaire normen. Voor vrouwen, met of zonder kinderen, is het belangrijk dat er een afgeschermd gebied ingericht wordt en hetzelfde geldt voor de minderjarigen.

De Franse overheid had zich geëngageerd om samen met de Engelse autoriteiten een plan uit te bouwen voor de minderjarigen die naar Engeland willen. "Het spreekt voor zich dat de niet-begeleide minderjarigen beschermd moeten worden. Er moet een plaats ingericht worden waar deze jongeren beschermd worden tegen de gevaren binnen en buiten het kamp", aldus de organisatie.

Dokters van de Wereld ontstond in 1980 uit Artsen Zonder Grenzen/Médecins Sans Frontières. De Franse oprichters van Dokters van de Wereld vonden dat ze naast medische zorg ook mensenrechtenschendingen openbaar moesten maken.

Uit "Het Journaal" (22/02/2017):

Meest gelezen