Erdogan: "Nederland slachtte 8.000 Bosniërs af in Srebrenica"

Recep Tayyip Erdogan heeft nog wat extra olie op het vuur gegooid in de rel tussen Turkije en Nederland. De Turkse president zegt dat Nederland “8.000 Bosniërs heeft afgeslacht”. De Nederlandse premier Mark Rutte laat dit niet over zijn kant gaan en spreekt van “walgelijke geschiedvervalsing”. In de marge meldt Turkije dat het zijn ambassadeur in Nederland vooralsnog niet terugtrekt.

Wie dacht dat de rel tussen Turkije en Nederland al een absoluut kookpunt had bereikt, is eraan voor de moeite. Dat Nederland weigert om op zijn grondgebied Turkse manifestaties toe te laten, blijft Erdogan hoog zitten. Nadat Erdogan de Nederlanders eerst nazisten had genoemd, strooit hij nu zout in de wonde die Srebrenica heet.

Tijdens de Joegoslavische burgeroorlog, in 1995, konden Nederlandse VN-blauwhelmen niet verhinderen dat gevluchte moslimmannen uit Bosnië in de enclave Srebrenica werden vermoord door Bosnisch-Servische eenheden van generaal Mladic.

Het is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het Nederlandse leger, die Erdogan vandaag nog eens opensloeg tijdens een persconferentie. “We kennen de Nederlanders nog van het bloedbad van Srebrenica. We kennen hun verdorven karakter nog van de manier waarop ze er 8.000 Bosnische moslims hebben afgeslacht”.

“Geschiedvervalsing”

Premier Rutte laat de verwijten van Erdogan niet over zijn kant gaan. Op de commerciële tv-zender RTL Z bestempelde Rutte Erdogans uitlatingen als “walgelijke geschiedvervalsing”. "De toon wordt steeds hysterischer. Hij blijft het verder oppompen. Het is van een niveau en stijlloosheid, ongelooflijk”, aldus Rutte.

Daags voor de verkiezingen in Nederland zei de Nederlandse premier dat hij zich niet tot dit niveau wil verlagen. “Het is echt onacceptabel en buitengewoon ergerlijk", zei een gecrispeerde Rutte.

"Erdogan blijft zichzelf overschreeuwen, niet alleen tegen Nederland maar ook tegen Duitsland", zei Rutte. "Toch moeten er op enig moment gesprekken gaan plaatsvinden." De door Erdogan aangekondigde sancties vindt Rutte “te idioot voor woorden”. Hoe het verder moet? “Nederland zal een heel strakke koers blijven varen tegen de Turken", zegt Rutte.

Rechtszaak

Toeval of niet: vandaag doet het hof van beroep in Den Haag een uitspraak in een zaak tegen de Nederlandse overheid, over wie er verantwoordelijk is voor de dood van de moslimmannen in Srebrenica. Het zijn de zogenoemde "Moeders van Srebrenica" die al jaren procederen om de Nederlandse staat verantwoordelijk te houden voor de dood van de mannen. 

In 2014 werd de Nederlandse staat deels aansprakelijk gehouden in deze zaak. Maar de staat ging toen in beroep. Vorig jaar startte een zaak in hoger beroep, en daarin doet het hof vandaag dus een uitspraak.

Turkse ambassadeur in Nederland

In de marge laat de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus verstaan dat Turkije zijn ambassadeur vooralsnog niet uit Nederland terugtrekt. Hij zegt ook dat de aangekondigde sancties tegen Nederland wel degelijk van economische aard kunnen zijn.

Kurtulmus ontkent voorts dat Turkije het conflict met Nederland met opzet laat escaleren ten gunste van het aanstaande referendum over het nieuwe presidentiële systeem in Turkije.

Meest gelezen