Fake news vogelvrij in Duitsland: Berlijn dreigt met monsterboetes

De waarheid heeft zijn rechten als het van Duitsland afhangt. De Duitse minister van Justitie Heiko Maas heeft een wetsontwerp klaar dat boetes tot 50 miljoen euro kan opleggen aan sociale mediabedrijven als ze niet snel genoeg "criminele content" verwijderen. Het voorstel viseert onder meer fake news.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Sociale mediabedrijven als Facebook en Twitter krijgen sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen de wind van voren. Tijdens de campagne zouden er meer fake news-artikels gedeeld zijn dan echte nieuwsartikels. Sindsdien hebben de bedrijven wel degelijk stappen gezet om de verspreiding van dergelijke valse berichten tegen te gaan, maar dat is too little too late volgens Berlijn.

De Duitse minister van Justitie heeft dan ook een omstreden wetsvoorstel klaar. Heiko Maas, zoals de man heet, wil dat sociale mediabedrijven die actief zijn in Duitsland in de toekomst veel korter op de bal spelen. Content die "overduidelijk illegaal" is zou binnen de 24 uur moeten worden verwijderd. Content waarvan uit onderzoek blijkt dat ze illegaal is, moet binnen de week offline. Sociale mediabedrijven die daar niet aan voldoen riskeren boetes tot 50 miljoen euro.

Bovendien moeten de sociale mediabedrijven 24 uur per dag klantendiensten openhouden die het makkelijker moeten maken voor gebruikers om mogelijk illegale content te melden. Gebruikers op Facebook en Twitter kunnen dat nu al doorgeven aan de bedrijven, maar daar wordt volgens Maas nu amper iets mee gedaan. Volgens hem verwijdert Twitter in amper 1 procent van de gevallen de haatboodschappen die gebruikers hen melden, Facebook zou dat in amper 39 procent van de gevallen doen. "Ruim onvoldoende", noemt Maas het.

Het wetsvoorstel focust zich in eerste instantie op "illegale content" als haatboodschappen en filmpjes waarin duidelijk illegale zaken gebeuren, maar kan volgens Maas ook gebruikt worden om fake news aan te pakken.

Haalbaar?

Het is zeer de vraag of het wetsvoorstel in de praktijk wel werkbaar is. Op sociale netwerksites zoals Facebook worden dagelijks miljarden berichten gedeeld. Het lijkt onbegonnen werk om die allemaal te gaan controleren, zeker als in extreme gevallen iets binnen de 24 uur offline moet worden gehaald.

Bovendien moeten sociale mediabedrijven massaal extra mensen in dienst nemen om 24 uur per dag de hulplijnen te bemannen. Facebook zou alvast van plan zijn om tegen het einde van het jaar zo'n 700 mensen in dienst te hebben die vanuit Berlijn berichten bekijken die door Duitse gebruikers als ongepast worden aangeduid.

Meest gelezen