Fernand Huts brengt ode aan Vlaamse kunst tussen 1880 en 1930

In het Gentse Caermersklooster is de tentoonstelling "Oer. De wortels van Vlaanderen" geopend met een honderdtal Vlaamse kunstwerken uit de periode 1880-1930. Fabrieksschoorstenen leidden toen tot heimwee naar het romantische boerenverleden.

"Oer" verwijst naar het vergeten zelfstandig naamwoord dat "begin" of "oorsprong" betekent en taalkundig ook in verband gebracht wordt met grond en ploegen, oevers en rivieren. "Het is precies die mix van associaties die "Oer" de perfecte titel maakt voor de tentoonstelling", zegt ondernemer en mecenas Fernand Huts.

Want "Oer" toont onder meer unieke tekeningen van Rik Wouters, net als sculpturen van Georges Minne, maar vooral veel (nooit eerder getoonde) schilderijen van onder andere Emile Claus, Valerius De Saedeleer, Gustave Van de Woestyne, James Ensor, Léon Spilliaert, Frits Van den Berghe, Constant Permeke, Gust De Smet, Hubert Malfait en Edgard Tytgat. De kunstwerken komen van een twintigtal privéverzamelaars en twee overheden.

Aan de tentoonstelling is ook een gelijknamig boek verbonden (Lannoo), met cultuurhistorische essays en getuigenissen van verzamelaars. Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) maakt dan weer een themanummer die de essentie voor een breed publiek samenvat.

Zowel het boek als de tentoonstelling hebben iets actueels, zegt Fernand Huts. "De brexit ging over identiteit, Trump gaat over identiteit, het debat in Nederland gaat over identiteit en wij, wij brengen een tentoonstelling over identiteit, over ons. Dit gaat over wie we zijn en waar we vandaag komen."

Met een indrukwekkende scenografie wil curator Katharina Van Cauteren de tentoonstelling toegankelijker maken dan de vorige tentoonstelling "Voor god en geld". "Deze werken zitten in het collectieve bewustzijn, alleen daarom al worden ze als mooier gezien", zegt de kunsthistorica.

De provincie Oost-Vlaanderen investeert 275.000 euro in de tentoonstelling, die samen met Katoen Natie, Indaver en The Phoebus Foundation tot stand kwam. Het is voor het provinciebestuur de laatste grote tentoonstelling in het Caermersklooster. "Het is de kers op de taart", zegt Oost-Vlaams gedeputeerde Jozef Dauwe (CD&V), verwijzend naar expo's die de afgelopen jaren 750.000 mensen naar het cultuurcentrum lokten.

"Oer. De Wortels van Vlaanderen" loopt tot 6 augustus 2017.

Meest gelezen