Flanders Expo weigert vergunning voor grote Turkse manifestatie

In Gent krijgt de Unie van Europese Turken en Democraten geen toelating om een meeting met 20.000 mensen te organiseren in Flanders Expo. "Gezien wat er gebeurd is in de ons omringende landen, zijn we niet in staat om die hoeveelheid in goede banen te leiden", zegt de directeur van het bedrijf achter de Gentse evenementenhal.

In de aanloop naar het Turkse referendum wilde de Unie van Europese Turken en Democraten (UETD) op 9 april een meeting houden in de expohallen. De organisatie, die dicht bij de AKP van de Turkse president Erdogan staat, had eerst een aanvraag ingediend voor een meeting met 8 tot 12.000 mensen. Maar intussen kwam er een nieuwe aanvraag voor zo'n 20.000 mensen. En dat kunnen wij om veiligheidsredenen niet aan, zegt directeur Dirk van Roy van Flanders Expo.

Ondanks een verklaring van UETD-voorzitter Basir Hamarat zondagmiddag, dat Flanders Expo voor hem te klein was en er dus naar andere locaties gezocht wordt, blijkt UETD afgelopen weekend haar aanvraag voor een evenement daar toch opgetrokken te hebben van 13.000 naar 20.000 mensen.

Veiligheid vs. vrijheid

"Gezien wat er gebeurd is in de ons omringende landen, zijn we niet in staat om die hoeveelheid in goede banen te leiden", zegt CEO Van Roy. "Alleen al het veiligheidsaspect zou complex worden. Dit groeit ons petje te boven. We zijn voor de vrijheid van meningsuiting, maar het moet voor ons haalbaar blijven."

Van Roy zegt dat er nog geen veiligheidsdossier werd opgemaakt, en dat de politie en het stadsbestuur dus nog niet tussenbeide kwamen. Artexis, de uitbater van Flanders Expo, maakte haar beslissing net voor de middag bekend aan UETD.

Meest gelezen