Franse presidentskandidaat Fillon officieel in verdenking gesteld

De Franse rechtse presidentskandidaat François Fillon is formeel in verdenking gesteld door de onderzoeksrechter. Het onderzoek draait rond de mogelijke fictieve tewerkstelling van zijn vrouw en kinderen, waarbij Fillon overheidsgeld verduisterd zou hebben.

Normaal gezien zou de 63-jarige Fillon morgen voor de onderzoeksrechter verschijnen, maar dat is blijkbaar toch vandaag al gebeurd. Zijn advocaat heeft laten weten dat Fillon nu formeel in verdenking gesteld is. Kort voor de officiële aankondiging had Le Canard Enchainé het ook al laten weten op Twitter.

Fillons advocaat bevestigt dat de presidentskandidaat beschuldigd wordt van verduistering van overheidsgeld en voegt eraan toe dat de ondervraging naar voren geschoven is, zodat die in een meer serene sfeer kon verlopen. Hoewel Fillon zelf staalhard blijft ontkennen, had hij wel verwacht dat hij in verdenking gesteld zou worden.

Wat met zijn campagne?

Fillon had bij het uitbreken van het schandaal beloofd dat hij zich zou terugtrekken als presidentskandidaat wanneer hij in verdenking gesteld zou worden. Maar toen het Franse gerecht vorige week stappen in die richting nam, trok Fillon die belofte in. Hij vindt dat er een heksenjacht op hem gehouden wordt.

"Hoe dichter we bij de datum van de presidentsverkiezing komen, hoe schandaliger het zou zijn om rechts en het centrum een kandidaat te ontzeggen. (...) Mijn besluit staat vast: ik ben kandidaat en ik ga door tot aan de overwinning", klonk het bij de Franse presidentskandidaat toen hij twee weken geleden opgeroepen werd om bij de onderzoeksrechter te komen. Het onderzoek zal niet afgerond kunnen worden voor de eerste verkiezingsronde. Die vindt op 23 april plaats.

Meest gelezen