Hoe hebben de aanslagen van 22 maart ons veranderd?

Volgende week is het een jaar geleden dat ons land werd opgeschrikt door aanslagen op de luchthaven van Zaventem en metrostation Maalbeek. De verschillende VRT-netten blikken vanaf morgen al op serene wijze terug. Hoe is het zover kunnen komen en hoe hebben de aanslagen onze maatschappij veranderd?

Op 22 maart staat het hele land stil bij de aanslagen die een jaar eerder plaatsvonden op de luchthaven in Zaventem en in metrostation Maalbeek. De herdenking roept veel vragen op: waar staan we een jaar later en hoe zijn wij als maatschappij veranderd door deze aanslagen? Alle VRT-netten willen mee op zoek gaan naar antwoorden op die vragen en op een gepaste serene manier de aanslagen en de slachtoffers ervan herdenken. Hieronder volgt een overzicht van de herdenkingen en thema-uitzendingen online, op televisie en op radio.

Online: Deredactie.be en VRT NU

 • De VRT-nieuwssite Deredactie.be brengt verslag uit van de herdenkingen en brengt de gebeurtenissen van een jaar geleden in herinnering. Verder gaan we online na welke maatregelen er sinds de aanslagen zijn genomen en hoe ons land sindsdien is veranderd.
 • VRT NU groepeert alle uitzendingen rond 22/3 in haar aanbod.

Eén

 • 15/3: "22/3 1 jaar later - het onderzoek". Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans zoeken uit waarom ons land het doelwit werd van de terroristen. Phara de Aguirre is gastvrouw voor de studiogesprekken.
 • 22/3: Eén zendt in samenwerking met Medialaan, RTBF en RTL de herdenking in Zaventem en Maalbeek uit tussen 7 en 11 uur.
 • 22/3: "22 maart – 1 jaar later". Martine Tanghe en Lieven Van Gils zoeken samen uit of de aanslagen onze samenleving hebben veranderd. Gasten zijn onder meer basketbalspeler Sebastien Bellin (die dag aanwezig op de luchthaven), premier Charles Michel en minister Jan Jambon, Rudi Vranckx, hulpverleners, slachtoffers en nabestaanden. "Tijd heelt alle wonden, zegt het spreekwoord. Is dat zo? En hoeveel tijd is er dan wel nodig", vraagt Martine zich af.

Canvas

 • 21/3: "IS in het vizier". Rudi Vranckx trekt langs de frontlijnen van de oorlog tegen IS: van slagveld naar stadsoorlog. Hij ontmoet militairen, ex-jihadstrijders en cyberanalisten, hopeloze én strijdvaardige burgers. "Ik ben jammer genoeg gewoon geraakt aan de dreiging en oorlog, maar dit is anders. Sinds Parijs en zeker Brussel is het persoonlijker geworden", zegt Rudi.
 • 22/3: "De afspraak". Canvas past de programmering aan zodat "De afspraak", dat in teken staat van de herdenking van de aanslagen, aansluit op 22 maart – 1 jaar later op Eén. Start om 22.30 uur, "Terzake" wordt om 20.30 uur uitzonderlijk gevolgd door "Extra time koers" en "De ideale wereld".

Ketnet

 • 21/3: "Karrewiet Plus". Het duidingsmagazine van Karrewiet brengt een beklijvende reportage over kinderen die een jaar geleden de aanslagen van heel dichtbij hebben beleefd. Voor en na de reportage beantwoordt Ketnet-psychologe Telidja Klaï vragen van Ketnetters.
 • 21/3: "4eVeR". De fictiereeks heeft die dag een verhaallijn die gerelateerd is aan de herdenking van de aanslagen.
 • 22/3: "Karrewiet". Het nieuwsprogramma brengt de actualiteit van de dag met de herdenkingen in Zaventem en Maalbeek op kindermaat. En er is een overzichtelijke terugblik van wat er een jaar geleden allemaal exact gebeurd is.

Radio 1

 • 20 en 21/3: Duidingsprogramma's "De ochtend" en "De wereld vandaag" zoeken uit wat we geleerd hebben een jaar na de aanslagen: Wat hebben beleidsmakers geleerd? Hoe is ons maatschappijbeeld veranderd?
 • 22/3: Radio 1 herdenkt "22 maart: Eén jaar later". Radio 1 blikt een hele dag terug op wat er precies één jaar geleden gebeurde. Voor één dag laten we het vertrouwde programmaschema los en focust Radio 1 zich op de herdenking.
 • 22/3: Ward Bogaert maakt tien portretten waarmee evenveel mensen hun 22/3 reconstrueren: Verplegers Cedric en Niek hadden nachtdienst op Zaventem, Tine was in de Wetstraat toen de bom in Maalbeek ontplofte en begon te helpen, Eddy verloor zijn vrouw in Zaventem, rampencoördinator Winne zag een ingrijpende gebeurtenis op privévlak samenvallen met de zwaarste dag uit haar loopbaan…

Radio 2

 • 22/3: "Ochtendpost Vlaams-Brabant": Portretten van hulpverleners op 22/3 op de luchthaven en live-verslag van de herdenkingsplechtigheden.
 • 22/3: "De inspecteur": Sven Pichal zoekt uit hoe met met de beloofde hulp voor de slachtoffers zit en welke lessen overheid en verzekeraars hieruit getrokken hebben.
 • 22/3: "Plaat préféré", Benjamien Schollaert maakt plaats voor een muzikaal eerbetoon aan de slachtoffers. Met lievelingsplaten van de slachtoffers en muziek die hen eert, brengen de nabestaanden een ode aan het leven.
 • 22/3: "De madammen", aangepaste uitzending met als gast Rudi Vranckx. En verder veel aangrijpende getuigenissen.
 • 22/3 "Spits": David Van Ooteghem volgt wat er allemaal gebeurt op deze herdenkingsdag.

Klara

 • 21/3: Op het Klarafestival vindt het concert Salaam Syria plaats, met het Syrian Expat Philharmonic (een orkest van Syrische vluchtelingen) en Nationaal Orkest van België.
 • 22/3: "Esspresso" besteedt aandacht aan "L'oreille de Mélanie", een plaat uitgebracht ter nagedachtenis van musicologe Mélanie Defize die omkwam bij de aanslagen.

MNM en Studio Brussel

 • 22/3: MNM past de playlist aan. In de ochtend- en de avondshow is er aandacht voor de herdenkingen, met getuigenissen van mensen die erbij waren en hulp hebben verleend.
 • 22/3: De redactie van Studio Brussel besteedt doorheen de dag aandacht aan de herdenking van de aanslagen op maat van de luisteraars.

Meest gelezen