Huiszoekingen bij transportbedrijven in onderzoek sociale fraude

Gerecht en politie zijn vanmorgen binnengevallen bij verschillende transportbedrijven in ons land. Die worden verdacht van sociale fraude. Via postbusbedrijven in Oost-Europa zouden ze goedkope buitenlandse chauffeurs aan het werk hebben gezet. Er zijn ook huiszoekingen in Slovakije, Portugal en Frankrijk gebeurd. Twee personen werden meegenomen voor verhoor.

De drie transportbedrijven zouden de afgelopen jaren zes tot zeven miljoen euro aan sociale lasten hebben ontdoken. De drie bedrijven zouden een broep gedaan hebben op een criminele organisatie, geleid door een Fransman. Ze zouden in Slovakije, maar ook in Portugal postbusbedrijven opgericht hebben om buitenlandse chauffeurs goedkoop in ons land te kunnen laten werken. Het gaat om transportondernemingen uit Diksmuide, Hamme en Mechelen.

Het onderzoek is maandenlang voorbereid. Het ging om een gecoördineerde, internationale actie. Speurders hebben op hetzelfde ogenblik huiszoekingen uitgevoerd in Frankrijk, Slovakije en Portugal. In België heeft de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen 12 huiszoekingen uitgevoerd, onder meer in Brussel, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Hamme en Pervijze. Twee personen werden meegenomen voor verhoor. De onderzoeksrechter zal later beslissen over hun eventuele verdere aanhouding. Ook tien voertuigen werden in beslag genomen.

"Duidelijk signaal dat sociale dumping wordt aangepakt"

Staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open VLD) heeft al gereageerd op het onderzoek. Hij noemt de invallen van de politie een "duidelijk signaal".

“Dit is een duidelijk signaal dat sociale dumping aangepakt wordt dankzij een goede samenwerking tussen justitie, politie en inspectiediensten. Wie de regels aan zijn laars lapt, wordt aangepakt. De uitwassen worden bestraft. De transportsector is een internationale sector. Sterk gecoördineerde acties op Europees niveau, zoals deze, zijn dus nodig voor een eerlijke speelveld voor bedrijven die wel correct de regels volgen."

"Daarnaast moeten we ook werk maken van eenvoudige en duidelijk controleerbare regels op Europees niveau voor eerlijke concurrentie in Europa. Het is aan transportcommissaris Bulc om met een pakket maatregelen te komen om de EU-wetgeving inzake wegvervoer te verduidelijken, correct te interpreteren en indien nodig te herzien.”

Meest gelezen