Kaandorp: "We leven in een zwart-wittijd, ik hoop dat er nog wat wit overblijft

"Het is een rare tijd. Het is echt een zwart-wittijd. Ik hoop dat er nog een beetje wit overblijft en niet alles zwart wordt", zegt de Nederlandse cabaretière Brigitte Kaandorp in "De ideale wereld" over de verkiezingen in haar thuisland. "Dat onbeschofte en dat schelden vind ik heel akelig."

"We hebben een man die het niet moet worden", zegt Kaandorp die daarmee duidelijk naar Geert Wilders verwijst. "Het maakt niet uit waar je op stemt, als je maar niet op hèm stemt." De cabaretière benadrukt wel dat ze het deze keer erg moeilijk vond om een partij te kiezen op om te stemmen. Dit jaar nemen niet minder dan 28 politieke partijen deel aan de Tweede Kamerverkiezingen. "Allemaal kleine partijtjes met brulaapjes", zegt ze daarover terwijl ze eraan toevoegt dat ze dit keer op een andere partij dan anders stemt. Op welke partij wil ze liever niet kwijt.

Kaandorp vindt de verkiezingen wel spannend, maar toont zich toch ietwat ongerust. "Het is een rare tijd. We leven in een zwart-wittijd. Ik hoop dat het een beetje wit blijft en niet te zwart wordt", zegt ze. "Ik vind dat onbeschofte en dat schelden heel akelig. Dat werkt toch niet. Je moet zorgen dat je het met z'n allen doet en dat de samenleving lekker loopt, ook voor de kneusjes."

De cabaretière hekelt wel de rol van de pers onder meer in de rel tussen Nederland en Turkije. "Die vinden dat gelazer precies wel heerlijk", zegt ze daarover. "De pers maakt het altijd nog wat erger. Er zijn ook heel wat Turken tegen Erdogan, maar die hoor je niet in de media. Terwijl je toch zo ziet dat die man (red. Erdogan) niet deugt."

U kunt de uitzending van "De ideale wereld" herbekijken op VRT NU.

Meest gelezen