Koning Filip zet zijn tanden in peperkoek

Koning Filip heeft Vondelmolen in Lebbeke bezocht. Het bedrijf maakt al 150 jaar - vijf generaties lang - peperkoek, een specialiteit die onlangs erkend werd als streekproduct. "De koning toonde veel interesse in de innovaties en de peperkoek smaakte hem", laat manager Jo Dekeyzer met een knipoog weten. Zo nam de koning op staatsbezoek naar Japan nog peperkoek mee. Het blijkt daar gegeerd.

Vondelmolen is de grootste producent van peperkoek in ons land en staat in de top 3 van producenten in Europa. Het bedrijf maakt maar liefst 300 soorten peperkoek met als basis 30 tot 40 zogenoemde moederdegen. "Dan volgt er nog een specifieke kruiding, zoals noten of veenbessen en een aantal klanten vraagt een bepaalde snijvorm", legt Dekeyzer uit. 

Bij de fabrikant werken gemiddeld 75 mensen. Met eindejaar meer, want dan is er een piek in verkoop in Frankrijk. "Daar is het een typisch geschenk", luidt het. En Europa is niet de enige afzetmarkt. "Meer en meer ook suikerlanden als Algerije, Tunesië en Turkije", zegt Dekeyzer. Ook Japanners lusten erg graag peperkoek. Het koningspaar nam de lekkernij onder meer mee op staatsbezoek vorig jaar.

De koning volgde de hygiënische voorschriften op en trok een haarnetje aan.

Meest gelezen