Onderzoek geopend naar ministeriële trip van Macron

De Franse Justitie lijkt de handen vol te hebben met de presidentskandidaten. Na eerder François Fillon en Marine Le Pen komt nu ook Emmanuel Macron -hetzij niet rechtstreeks- in opspraak. Er is een onderzoek geopend naar een trip naar Las Vegas die hij als minister van Economie heeft gedaan.
AFP or licensors

De Franse Justitie heeft een onderzoek geopend op verdenking van favoritisme. De presidentskandidaat Emmanuel Macron heeft toen hij minister was van Economie vorig jaar een trip gemaakt naar Las Vegas. Daar zou een ontmoeting hebben plaatsgevonden met Franse ondernemers. De organisatie van het evenement zou zonder openbare aanbesteding zijn toevertrouwd aan een de Franse communicatiereus Havas. Hoewel daarvoor wel degelijk een openbare aanbesteding zou moeten zijn uitgeschreven.

Het netwerkevent zou volgens Franse media bijna 400.000 euro hebben gekost. Een onderzoek moet nu uitwijzen wat er precies aan de hand is en wie er in de fout is gegaan. In de omgeving van Macron wordt benadrukt dat de presidentskandidaat zelf niets met de hele zaak te maken heeft. "Hij heeft als minister altijd de regels voor openbare aanbestedingen gevolgd", klinkt het.

Volgens Michel Sapin, de huidige minister van Economie, heeft zijn voorganger, zijn kabinet en zijn administratie niets verkeerd gedaan. "Het probleem zit hem bij Business France", zegt hij verwijzend naar het agentschap dat de promotie regelt voor het ministerie van Economie. "De deadlines waren te kort waardoor het te kort dag was om nog een openbare aanbesteding uit te schrijven."

Fillon en Le Pen in opspraak

Hoewel Macron rechtstreeks niets met de zaak te maken lijkt te hebben, is het opvallend dat hij de zoveelste Franse presidentskandidaat op korte tijd is die in opspraak komt. Eerder vandaag is kandidaat van Les Républicains François Fillon officieel in verdenking gesteld. De zaak daar draait rond de vermeende fictieve tewerkstelling van zijn vrouw en kinderen, waarbij Fillon overheidsgeld verduisterd zou hebben.

Ook Marine Le Pen van Front National is al in opspraak gekomen. Het Franse gerecht voert momenteel een onderzoek naar fictieve tewerkstelling door de rechts-populistische politica. Ze weigert voorlopig uitleg te geven bij de onderzoeksrechters die het onderzoek voeren en roept daarvoor haar parlementaire onschendbaarheid in.

Meest gelezen