Performanceartieste Miet Warlop zet Vooruit op stelten

De kunstenares Miet Warlop palmt de komende dagen kunstencentrum Vooruit helemaal in met haar kilometerslange kleurrijke opblaasbare buizen. Haar voorstelling "Amusement park" wordt tot en met vrijdag opgevoerd in het kader van het project "Blauwdruk".

De Torhoutse kunstenares Miet Warlop (°1978) is een van de vijf kunstenaars die de komende vijf jaar samenwerken met het Gentse kunstencentrum Vooruit. Met haar installatie "Amusement park" gaat de samenwerking van start.

Tot en met vrijdag gaat Warlop kilometerslange kleurrijke buizen van "Amusement park" uitrollen in en buiten het gebouw van Vooruit. "Het is een metafoor voor de stroom van nieuwe ideeën en energieën die in het verleden en ook in de toekomst door de organisatie zal bewegen", klinkt het.

Het is de eerste keer dat Warlop haar levende sculptuur binnenshuis uitrolt. Het publiek kan de voorstelling bijwonen en deelnemen aan de performance.

De installatie van Warlop is een van de activiteiten in het kader van de "feestelijke werkweek" "Blauwdruk" van Vooruit. Deze werkweek viert het kunstencentrum in Gent de doorgroei naar kunsteninstituut. "We willen een prototype creëren van wat het kunsteninstituut zou kunnen zijn in de toekomst."

Grote interesse in werk van Warlop

De Belgische kunstenares Miet Warlop is een veelgevraagde artieste. Haar performances met een opeenvolging van beelden met hun eigen surreële logica trekken ook in het buitenland de aandacht.

"We verzinnen verhalen, we maken onszelf wijs dat er een logica schuilt in het leven, maar er lijkt geen plan te zijn, geen waarheid", aldus Warlop.

De voorbije jaren won ze verschillende prijzen in het buitenland, onder meer op de Berliner Festspiele. De komende maanden is haar werk niet enkel in België (o.a. Vooruit, deSingel, Bozar) te zien. Miet Warlop stelt ook tentoon in Montpellier, Straatsburg en Ottenstein in Oostenrijk.

Meest gelezen