Roma krijgen 14 dagen de tijd om gekraakte pand in Gent verlaten

De Roma die het huis van een Gents koppel hebben gekraakt, krijgen van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Gent 14 dagen tijd om het pand te verlaten. Het koppel reageert ontgoocheld op de beslissing van de rechter: "wij moeten nog 14 dagen langer gas, water en elektriciteit betalen".

Het was een opvallende noodkreet vrijdagavond op Facebook: een Gents koppel dat momenteel in het buitenland verblijft vanwege hun werk schreef dat een groep Roma hun huis in Gent had gekraakt. De politie kon naar eigen zeggen alleen maar vaststellen dat er krakers in het pand verbleven en ook de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) moest toegeven dat hij machteloos stond tegenover de situatie.

Het parket van Oost-Vlaanderen dat de zaak onderzoekt, liet vanmiddag weten dat er geen sprake was van woonstschennis of huisvredebreuk, omdat de woning waar de krakers hun intrek hadden genomen niet bewoond of bemeubeld was.

Nu heeft de de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg dus beslist dat de Roma 14 dagen de tijd krijgen om het pand te verlaten. De beslissing volgt op een eenzijdig verzoekschrift waarin het koppel de uitzetting van de krakers vroeg.

Koppel ontgoocheld

"Wij hadden gehoopt dat de zaak nu achter de rug zou zijn", reageert het koppel ontgoocheld. "Het is voor ons totaal onaanvaardbaar dat wij nog 14 dagen langer gas, water en elektriciteit betalen. En vooral, het is voor ons onaanvaardbaar dat wij nog twee weken lang het risico moeten dragen op brandgevaar. Het huis is wel verzekerd, maar desgevallend, mogen wij vrezen, komt geen enkele verzekering tussen."

Het koppel begrijpt de uitspraak van de rechter niet, maar kan niet in beroep gaan. "Tenzij, zo informeert ons onze advocaat, wij een nieuw verzoekschrift indienen, daarvoor weer 200 euro betalen en het voorleggen aan dezelfde rechter die op basis van het eerste verzoekschrift helemaal op de hoogte is van alle mogelijke argumenten. Kansloos dus."

"Er staan wel meubels in"

Het koppel stelt zich verder ook vragen bij de uitspraak van het parket, waarin gesteld werd dat er geen sprake is van woonstschennis of huisvredebreuk, omdat de woning waar de krakers hun intrek hadden genomen niet bewoond of bemeubeld was. "Wij hebben inderdaad de afgelopen twee maanden, sinds wij het pand hebben gekocht, niet in het huis gewoond. Maar er staan wel degelijk meubelen in, op het bovenste verdiep. Al is het best mogelijk dat die meubelen al de deur uit zijn."

Meest gelezen