Van Peel verschuift deadline voor project Saudisch afvalbedrijf ERS in Antwerpse haven

Het Saudische plasticrecyclageproject ERS krijgt nog tot 8 mei om zijn dossier af te werken. De deadline om een Belgische vennootschap op te richten, werd niet gehaald. "Intussen wordt een nieuwe marktbevraging voor de Opel-site voorbereid", zegt havenschepen Marc Van Peel in "De ochtend" op Radio 1. De twijfels over het Saudische miljardenproject blijven.

De fabriek voor verwerking van plastic afval, die het Saudische bedrijf ERS (Energy Recovery Systems) in de haven van Antwerpen wil bouwen, komt er voorlopig niet. De Saudi's hadden tot gisteren de tijd om een Belgische vennootschap op te richten, maar dat is niet gebeurd. Schepen van de haven, Marc Van Peel, zegt dat een en ander moeizaam verloopt.

"Het bedrijf in kwestie, ERS, wijt dit aan het feit dat het in deze moeilijke tijden niet simpel is om grote sommen geld over te brengen van het Midden-Oosten naar Europa. Wij hebben hen nu nog twee maanden tijd gegeven.Tegelijkertijd hebben we ook beslist om alles op te starten om een nieuwe bevraging van de markt te organiseren om te zien of er andere grote industriële spelers geïnteresseerd zouden zijn in die plek."

ERS heeft sinds vorig jaar een optie op de voormalige Opel-site in de Antwerpse haven. Volgens de krant De Tijd bestaan nog altijd twijfels over het Saudische miljardenproject. Een onderzoek van de consultant PwC, besteld door het Havenbedrijf, wees uit dat de bouw van de fabriek een meerwaarde zou zijn voor de chemische cluster in de haven. Maar wie het project zal financieren, wie de investeringspartners van ERS zijn, wat de impact van het project op het milieu is en waar de afvalstromen vandaan komen om de fabriek te doen draaien, is niet duidelijk.

Meest gelezen