Vanavond in "Wissel van de macht": De ergste regeringscrisis ooit

In de zesde en laatste aflevering van "Wissel van de macht" vertellen de onderhandelaars over de langste regeringscrisis die ons land ooit heeft gekend: 541 dagen zonder regering.

In april 2010 trekt een nieuwe, jonge voorzitter van Open VLD, Alexander De Croo, de stekker uit de regering Leterme II. De liberalen zijn het beu dat de onderhandelingen over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde voor geen millimeter opschiet.

Geen al te verstandige zet, vinden de andere partijen, want een regering laten vallen op een communautair thema is een cadeau aan de N-VA. Een ontgoochelde Yves Leterme beslist onverwacht om geen boegbeeld meer te zijn in de campagne van CD&V. Hij heeft een klik gemaakt en zoekt een uitweg uit de politiek.

Tot elkaar veroordeeld

Bij de verkiezingen van juni 2010 wordt de N-VA de grootste partij in Vlaanderen en blijft de PS dat in Wallonië. De Wever en Di Rupo zijn gedoemd om een regering te vormen. Beide heren kennen mekaar nauwelijks en tijdens een kennismakingsweekend in Vollezele beseffen beide partijen hoe moeilijk het zal worden, zoniet onmogelijk. Intussen houdt Bart De Wever achter de schermen de lijnen open met de liberalen, tot groot verdriet van Elio.

Poging na poging mislukt: Vande Lanotte, Wouter Beke en ten slotte Elio Di Rupo produceren dikke teksten met allerlei voorstellen. Als Di Rupo in de zomer van 2011 zijn BAFO, best and final offer op tafel ligt, slaan bij N-VA de stoppen door. De partij haakt af en laat CD&V verweesd achter.

Staatshervorming

Beke eist dat een aantal grote bezwaren voor zijn partij uit de teksten van Di Rupo verdwijnen. Een boze koning Albert voert de druk op en tijdens de nacht van 21 op 22 juli zetten de overblijvende partijen het licht op groen. Ze beginnen te onderhandelen zonder N-VA. Dat resulteert in de herfst in een grote staatshervorming en een splitsing van B-H-V, een huzarenstuk dat met veel bravoure aan de pers wordt voorgesteld.

Ei zo na mislukken de onderhandelingen nog over het sociaaleconomisch programma van de regering; Open VLD speelt het hard. De ratingbureau’s helpen een handje door de kredietwaardigheid van België naar beneden te halen. Uiteindelijk legt Di Rupo als Franstalige premier de eed af bij Koning Albert op 6 december 2011. Het heeft dan 541 dagen geduurd voor België een nieuwe regering had. Yves Leterme verdwijnt dan voorgoed van het politieke toneel.

Meest gelezen