Vastgoed aan zee is weer "hot" na enkele magere jaren: "Nieuwe trend is ingezet"

Het aantal vastgoedtransacties aan de kust is met maar liefst 19 procent gestegen vorig jaar, tegenover een jaar eerder. Vastgoed aan zee is daarmee opnieuw 'hot' na een paar magere jaren. De prijzen zitten intussen bijna weer op het recordniveau van 2012. Er zijn grote verschillen tussen de kustgemeenten, maar enkele voorbeelden springen eruit. Knokke en De Panne bijvoorbeeld zijn gemiddeld fors duurder geworden.

Een appartement op de dijk van Knokke kostte vorig jaar gemiddeld 820.900 euro, tegenover 687.592 euro een jaar eerder. Dat is goed voor een stijging van 130.000 euro of bijna 20 procent.

"Erg opvallend in zo'n duur marktsegment", zegt Bart van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Het aantal transacties in Knokke steeg met een kwart, maar slechts een minderheid van die transacties gaat over appartementen op de dijk zelf.

Ook in De Panne was er een ferme prijsstijging van 22,8 procent in een jaar tijd tot 231.000 euro.  Voor een appartement aan de dijk klom dat naar 264.000 euro: 74,8 procent hoger dan een jaar eerder. Die cijfers vallen te relativeren, omdat het om een relatief kleine markt gaat per gemeente, waardoor de cijfers kunnen worden beïnvloed door nieuwbouwprojecten, zoals in De Panne, zegt Van Opstal.

Assistentiewoningen verklaren veel

De forse prijsstijging komt er ook na enkele jaren van prijsdalingen, vooral in 2013 en 2014. Het niveau van het vastgoed aan de Belgische kust zit nu opnieuw op het niveau van 2012.

"Enerzijds is er de lage rente en zoeken de mensen beleggingen. Anderzijds blijft een woonkrediet bij de bank relatief goedkoop", zegt Van Opstal. Maar waarom kopen de mensen dan aan zee, en niet ergens anders? "Er is het succes van de serviceflats of assistentiewoningen, waar de vraag specifiek aan zee groot is. De zee is rustig, je hebt er een stukje natuur en de mensen zien er het voordeel in van een familiaal gebeuren: familie of vrienden komen al eens makkelijker op bezoek aan zee."

Kloof tussen nieuw en ouder, maar zicht op zee blijft een kostbaar goed

Het is belangrijk om het verschil tussen de nieuwbouwprojecten en ander, ouder vastgoed, zegt Van Opstal. "We zien daar twee grote tendensen. Oudere appartementen zijn talrijk en daar staan de prijzen onder druk. Daarnaast heb je recente appartementen of nieuwbouw, zoals assistentieflats, waar er vaak een gemeenschappelijke ruimte bijkomt voor fitness, met een zwembad enz. Dat trekt de gemiddelde prijzen naar boven."

Gemiddeld werd vastgoed in de kustgemeenten vorig jaar 2,8 procent duurder. Voor appartementen aan de dijk was dat 6,2 procent.

Van Opstal zegt dat een nieuwe trend is ingezet, na enkele magere jaren, en ziet weinig redenen waarom die zou keren, zeker met de vergrijzing van de bevolking.

Meest gelezen