Vrouw verdient nog altijd 20 procent minder dan man in België

Het is vandaag Equal Pay Day. Op deze dag voeren verschillende organisaties actie voor gelijk loon voor mannen en vrouwen. Een vrouw verdient in België immers nog altijd 20 procent minder dan een man. Zij-kant, de progressieve vrouwenbeweging van het ABVV, deelde vanochtend flyers uit aan het Centraal Station in Brussel.

Dat Equal Pay Day op 14 maart valt, is niet toevallig gekozen: vrouwen moeten immers 20 procent, ofwel twee maanden en veertien dagen, langer werken om hetzelfde loon te krijgen als mannen.

"Onze dertiende Equal Pay Day-campagne voeren we onder het motto; start vroeger voor een gelijk loon later. Om evenveel te verdienen als mannen zouden vrouwen immers tien jaar eerder aan hun carrière moeten beginnen", zegt Inga Verhaert, voorzitster van Zij-kant. Die organisatie deelde vanochtend, samen met het ABVV en de Europese PES Women, affiches, flyers en gadgets in de vorm van een rood spaarvarkentje uit aan het Centraal Station in Brussel. Maar ook elders in het land waren er acties, onder meer aan de FOD Werkgelegenheid aan het Zuidstation.

Meisje aan het stuur

Het campagnebeeld van de Equal Pay Day dit jaar is een 'girl at work': een meisje aan het stuur van een bus en een meisje als een chirurg in de operatiezaal. En er is ook een campagnespot. In die spot is te zien hoe een vader zijn dochter van de schoolbanken haalt, zodat ze tien jaar eerder kan beginnen te werken en dus aan het einde van haar loopbaan evenveel centen heeft verdiend als een man.

Het is de dertiende keer dat Equal Pay Day wordt georganiseerd. Bij de eerste editie in 2005 bedroeg de loonkloof nog 28 procent. Dat betekent dat die sindsdien dus met 8 procent is gedaald. Dat is positief, maar als we aan dit tempo doorgaan, duurt het nog 37 jaar, tot 2054, eer mannen en vrouwen evenveel verdienen, aldus nog Inga Verhaert. Er is dus nog werk aan de winkel.

Meest gelezen