Werkgevers mogen hoofddoek verbieden op de werkvloer

Volgens het Europees Hof in Luxemburg is een verbod op religieuze symbolen niet noodzakelijk discriminerend. Een Belgische vrouw was naar het Hof gestapt, omdat ze van haar werkgever haar hoofddoek niet mocht dragen. Maar de vrouw krijgt nu dus ongelijk. Unia is blij dat de rechters klare wijn schenken. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) spreekt van een "mijlpaal".

Een werkgever mag wel degelijk een reglement opstellen, waarin die aan zijn personeel dat met het publiek in contact komt, vraagt om zich neutraal te kleden en dus geen religieuze, filosofische of politieke symbolen te dragen. Het Europees Hof van Justitie ziet daar geen enkele discriminatie in. Want alle werknemers worden dan in principe op dezelfde manier behandeld.

In principe, want in de praktijk zou het wel kunnen dat zo’n maatregel alleen gevolgen heeft voor een bepaalde groep. Stel dat een bepaald bedrijf elke zichtbare religieuze, filosofische en politieke uiting verbiedt, en dat verbod treft enkel een groep moslims, dan zouden die zich toch gediscrimineerd kunnen voelen. Volgens het Europees Hof van Justitie hoeft ook dat geen discriminatie te zijn, zolang de werkgever een goede motivering heeft voor zijn verbod. Dat de werkgever neutraliteit wil uitstralen, kan een goede motivering zijn, zegt het Hof.

Belgische vrouw spande na ontslag rechtszaak aan

De zaak was aangespannen door een Belgische vrouw die in 2003 was beginnen te werken bij dienstenbedrijf G4S. De vrouw werkte er als receptioniste. In 2006 liet ze aan G4S weten dat ze een hoofddoek wilde dragen. Daarop keurde het bedrijf een reglement goed dat alle zichtbare levensbeschouwelijke uitingen en rituelen verbood. De vrouw bleef toch haar hoofddoek dragen en werd ontslagen. Daarop stapte ze samen met het gelijkekansencentrum Unia naar de rechtbank. De zaak zit nu bij het Hof van Cassatie in ons land, dat op zijn beurt meer uitleg had gevraagd aan het Europees Hof van Justitie. En dat geeft de vrouw nu dus ongelijk.

Het Europees Hof behandelde ook een soortgelijke zaak uit Frankrijk. Daar was een vrouw met een hoofddoek door haar bedrijf ontslagen na een klacht van een klant. Het Hof vindt dat zo’n klacht van een klant op zich niet volstaat. Het bedrijf kan de vrouw wel ontslaan als er een intern reglement is dat religieuze uitingen verbiedt.

"Rechtspraak ging alle kanten uit"

Unia is blij dat de rechters klare wijn schenken. "Het is goed dat nu eindelijk duidelijkheid over dit thema bestaat", zegt Els Keytsman van het gelijkekansencentrum.

"In het verleden hebben wij hierover heel wat meldingen gekregen en bestond heel wat onduidelijkheid. De rechtspraak ging alle richtingen uit en het is toch wel goed dat het Hof hier een duidelijk kader heeft geschapen. Hiermee kunnen bedrijven en sociale partners aan de slag om een eigen kader binnen hun bedrijf te maken."

"Unia moet uitspraak actief en ondubbelzinnig uitdragen"

Volgens staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) moet Unia de uitspraak van het Hof nu "actief en ondubbelzinnig uitdragen naar zowel de religieuze doelgroepen als de werkgevers".

"Dit mijlpaalarrest heeft het voordeel van de duidelijkheid", zegt ze. "Het geeft duidelijke grenzen aan die bedrijven rechtszekerheid geven. Ook voor werknemers is het kader duidelijk. We moeten rust brengen in dit dossier en die mogelijkheid hebben we nu in handen. Verder polariseren heeft geen zin."

Meest gelezen