15-jarige dief twee keer op rij vrij wegens plaatsgebrek: "Dweilen met de kraan open"

De politiezone Rode - in de rand rond Brussel - vindt het "geen goed signaal" dat een 15-jarige jongen, die was opgepakt voor verschillende diefstallen met afpersing, voor de tweede keer is vrijgelaten. De jeugdrechter moest hem laten gaan, omdat er geen plaats is in een gesloten instelling. "Dit geeft ons een beetje het gevoel dat we dweilen met de kraan open", verzucht rechercheur Peter Bellemans.

De jonge dader werd al enige tijd opgespoord voor diefstal met geweld en afpersing. Zondagavond kon hij worden opgepakt voor een diefstal met geweld, maar een dag later werd hij opnieuw vrijgelaten, omdat er geen plaats was in gesloten instellingen. Een dag later werd de jongen opnieuw betrapt, maar er was nog steeds geen plaats vrij en dus moest de jeugdrechter de dader opnieuw laten gaan.

"Het zijn ernstige feiten die de jongen heeft gepleegd", zegt politierechercheur Bellemans die mee het onderzoek heeft gevoerd naar de bende waar de jongen deel van uitmaakt. "Maar de jongeman moet keer op keer worden vrijgelaten, omdat de rechter geen plaats vindt in een gesloten instelling."

"Dat is jammer en dat geeft ons een beetje het gevoel dat we aan het dweilen zijn met de kraan open", aldus Bellemans. "Ook naar de jongen zelf toe is het een verkeerd signaal, want hij ervaart momenteel een straffeloosheid en dat geeft hem blijkbaar een vrijgeleide om verder misdrijven te blijven plegen."

"Creëer voldoende plaatsen in gesloten instellingen"

Volgens de politiezone Rode is er een duidelijk gebrek aan plaatsen in gesloten instellingen, vooral voor Franstalige jongeren. "Het zou voor alle politiemensen motiverend zijn, mocht er op dit soort repetitieve situaties een antwoord worden geboden met lik-op-stuk-maatregelen."

"Het is uiteindelijk aan de politiek om hier antwoorden op te bieden", stelt rechercheur Bellemans. "En er is maar 1 mogelijkheid: creëer voldoende plaatsen in gesloten instellingen."

De jonge dader zelf moet zich later nog wel verantwoorden voor de jeugdrechter voor de feiten die hij heeft gepleegd.

Meest gelezen