6 op de 10 veiligheidshekjes voor kinderen zijn niet veilig

Uitstekende delen, het risico dat kinderen komen vastzitten in de veiligheidshekjes, hekjes die niet slagen voor een schoktest: 6 op de 10 veiligheidshekjes - of traphekjes - voor kinderen voldoen niet aan de technische vereisten. Dat blijkt uit een Europese controlecampagne waaraan ook de Belgische FOD Economie meewerkte.

Samen met 11 andere Europese landen heeft België meegewerkt aan een controleactie op de veiligheidshekjes. Doel is om na te gaan of de hekjes voldoen aan de Europese normen. In België werden tien verschillende veiligheidshekjes onderzocht.

Wat blijkt? 6 op de 10 veiligheidshekjes is technisch niet in orde. De gebreken hebben te maken met de tussenruimte tussen de spijlen die te groot is, hekjes die niet slagen voor een schoktest, uitstekende delen of het risico dat kinderen in de hekjes komen vast te zitten. 8 op de 10 hekjes voldoet niet aan administratieve eisen op vlak van informatie en gebruiksaanwijzing.

Peeters: "Zeer ernstige feiten"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) spreekt over zeer ernstige feiten. "Ouders gebruiken veiligheidshekjes in de veronderstelling dat hun kinderen op die manier niets kan overkomen. Als blijkt dat sommige hekjes technisch niet in orde zijn, brengt dat kinderen in gevaar."

Peeters benadrukt dat vijf producenten de verkoop van hun hekjes vrijwillig stopzetten. De zesde producent vraagt om een tegenexpertise. Twee producenten kondigden wel al aan dat ze hun product na aanpassingen opnieuw op de markt zullen brengen. Beiden moeten daarvoor eerst hun product laten controleren door een erkend laboratorium.

Meest gelezen