"Je vriendin een andere vrouw zien kussen, dat voelt aan als een bedreiging voor een man"

Het derde kampvuur van het Vijf-programma "Temptation island" heeft de boel op het eiland Red Z doen ontploffen. Drie mannen krijgen beelden te zien van hun vriendinnen die elkaar in het zwembad -en met een borrel op- beginnen te zoenen. Waarop dan maar besloten wordt "wraak" te nemen. Is het voor een man erger dat zijn vriendin met een andere vrouw zoent dan met een man? "Ja, dat is voor een man een serieuze vorm van bedreiging", legt Sybille Vanweehaeghe, relatietherapeute en seksuologe uit.
De mannen schrikken even bij hun derde kampvuur.

Het was voor enkele mannen van de koppels even schrikken bij het kampvuur. “Aangeslagen” is eerder het juiste woord. Er waren onder meer beelden te zien van drie vrouwen van de koppels die met elkaar begonnen te kussen in het zwembad op het eiland Pong. Verrassing, want het waren niet de verleiders die aan de haal gingen met de vrouwen.

"Achterlijke kutwijven", is het eerste wat Jefferson roept. Merijn vraagt zich af wat hij aan het doen is als man: "Wat zijn wij aan het doen? Niets. Voor mij is dit vreemdgaan." Herbert concludeert dan weer: "Wij zijn de sukkels." Jolien had eerder al laten weten dat ze, als ze gedronken heeft, "naar meisjes toe gaat" maar "dat is niet bedriegen" in haar ogen.

"Vrouwen die experimenteren dat wordt algemeen aanvaard"

Voelt het voor een man eigenlijk erger aan dat zijn vriendin met een andere vrouw zoent dan met een andere man? "Dat is een serieuze vorm van bedreiging", zegt Vanweehaeghe (foto). "Dat meisjes onderling zoenen is zeker meer een trend dan pakweg 30 of 40 jaar geleden. Ze zijn jong en zitten in de fase van experimenteren. Vriendinnen doen zo vaak dingen samen, kennen elkaar goed, komen ook goed overeen. Als het dan amusant én uitdagend wordt, is het voldoende dat bij één van de twee de grenzen vervagen. Alcohol pakt ook remmingen weg. Het kan geen kwaad meer om bij een meisje te proberen. Het gevoel van 'Ach, waarom niet?!'"

Bij de mannen duikt dan het oeroude machogedrag op. "Dat komt in het gedrang en krijgt een deuk", duidt Vanweehaeghe. "Het is een bedreiging want hij kan zich niet meer concurrentieel opstellen. De vriendschappelijke band tussen vrouwen is intens."

Mannen die elkaar vriendschappelijk, voluit tongzoenen, komt helemaal niet vaak voor. "Tenzij er onderliggende gevoelens zijn", stelt Vanweehaeghe. Van vriendinnen wordt onderling kussen meer getolereerd door de maatschappij. "De algemene opinie bij de jongere generatie is dat dat best spannend is, dat is helemaal niet erg. Vrouwen die experimenteren dat wordt "algemeen" en met een knipoog aanvaard. Maar té openlijk moet daar dan ook weer niet over gepraat worden."

En dan is er wraak

De reactie van de mannen op "Temptation island" laat niet lang op zich wachten. Na de tranen en emoties nemen ze "wraak" met de verleidsters en belanden ze in bed of in de badkamer. Typisch gedrag? Vanweehaeghe ziet drie versterkende factoren:

  • De leeftijd. "Door de beelden te zien hebben ze als het ware de toestemming om scheef te gaan. Ze zijn jong en experimenteren, zeker als je onzeker bent. Vreemdgaan is hier dan ook een vorm van zelfbevestiging, het kan een antwoord zijn op een deuk in je zelfvertrouwen. Alles mag en kan. Maar... ze kunnen wel met een kater naar huis keren."
  • De camera's. "De mannen willen zich niet laten doen. Niet als een watje overkomen."
  • Afhankelijk van de persoon. "Je voelt de grond onder je voeten wegzakken, dan weet je het even niet meer en dan kunnen reacties werkelijk álle kanten uitgaan."


"Ontgoocheling en boosheid liggen nauw samen", besluit Vanweehaeghe. En dat geldt natuurlijk ook voor de vrouwen van de koppels voor volgende week.

Meest gelezen