Acteur Marc Janssen (76) overleden

In Antwerpen is acteur Marc Janssen (76) overleden. Dat laat zijn familie weten. Janssen studeerde aan Studio Herman Teirlinck en was meer dan 30 jaar actief als theateracteur. In die periode was hij onafgebroken verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Schouwburg.
Janssen (links) naast Herbert Flack in "Zaman"

Marc Janssen studeerde in 1961 af aan de Studio Herman Teirlinck en was meer dan dertig jaar actief als theateracteur. Door de jaren heen vertolkte hij vele opmerkelijke rollen. Meer dan dertig jaar was hij onafgebroken verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in de Bourla. Janssen was een zeer gewaardeerd acteur bij het KNS-gezelschap.

Voor zijn indrukwekkende vertolking van Lenin in het toneelstuk "Het testament van Lenin" van Robert Bolt kreeg Marc Janssen in 1980 de Thaliaprijs en de De Gruyterprijs, de hoogste onderscheiding die een acteur in Vlaanderen te beurt kan vallen.

Theaterregisseur Walter Tillemans heeft goede herinneringen aan de samenwerking met Janssen. "Marc was geen tafelspringer, geen man van grote woorden, maar een indringende, waarachtige en vooral poëtische acteur. Zijn vertolking van Lenin was van Europees niveau. Met hem verdwijnt een van Vlaanderens mooiste acteurs; hij schreef met zijn verbeelding en zijn présence in het zand, maar de golfslag van het leven spoelde hem weg."

Film en televisie

In 1983 was Janssen te zien op het witte doek in "Zaman", de eerste Vlaamse politiefilm. Hij vertolkte daarin de titelrol, naast Herbert Flack. De film werd onverwacht een groot succes. Janssen speelde geen heldhaftige rechercheur, maar een bewogen politieman in zijn strijd tegen corruptie. Ook in sociaal drama "Hellegat" - eveneens van Patrick Lebon - speelde Janssen een rol.

In de televisieserie "Ons geluk" uit 1995 speelde Janssen de rol van Witten D'Hert. Daarnaast was hij te zien in tal van televisieseries, langspeelfilms en televisiefilms. Zijn leven en grote liefde waren echter de theaterplanken. Toen in 1998 het KNS-gezelschap uiteenviel, hield ook Janssen ermee op. Aan het einde van zijn carrière koos hij ervoor om enkel nog kleinere gastrollen te vertolken, zoals de aalmoezenier in "De zaak Alzheimer".

Meest gelezen