Amerikaanse centrale bank verhoogt rente met 0,25%

De Federal Reserve (Fed) heeft de rente in de Verenigde Staten met een kwart procentpunt verhoogd. De koepel van Amerikaanse centrale banken ziet een sterke groei van de Amerikaanse economie, een inflatie die de doelstelling benadert en een stevige werkgelegenheid. Dit jaar zou de rente in de VS nog twee keer opgetrokken worden.
imago/Xinhua

Het belangrijkste rentetarief kwam door de verhoging op een bandbreedte van 0,75 tot 1 procent. Bovendien laat de Fed doorschemeren dat er dit jaar nog twee renteverhogingen op komst zijn. De renteverhoging was algemeen verwacht. Het gaat om de tweede stijging sinds de verkiezing van Donald Trump als Amerikaans president en de derde sinds de financiële crisis van 2008. Toen werd de rente op nul gezet.

Dat toont aan dat de Federal Reserve acht jaar na het einde van de "Grote Recessie" denkt dat de VS-economie nu sterk genoeg is en niet langer aan het infuus van erg late rentevoeten moet liggen. De inflatie in de VS -die jarenlang erg laag was- is nu op snelheid gekomen en komt in de buurt van de drempel van 2% die door de Fed was vooropgesteld. Tegelijk zijn er in februari 235.000 nieuwe banen bijgekomen en is de werkloosheid gedaald tot 4,7%.

Bovendien verwacht de Fed dit jaar een groei van 2,1%, al zou dat volgend jaar terugvallen tot 1,9%. De Fed houdt daarbij voorlopig nog geen rekening met het plan van president Donald Trump voor grootscheepse infrastructuurwerken. Dat zou de economie een forse duw in de rug kunnen geven, maar moet nog worden goedgekeurd door het Congres.

Door de rente te verhogen wil de Fed een oververhitting van de Amerikaanse economie tegengaan en een al te sterke stijging van de inflatie voorkomen. Het hogere tarief maakt het iets duurder om geld te lenen, wat de toename van de vraag enigszins kan remmen.

Europa zit nog niet in het Amerikaanse spoor

Het is al de derde interestverhoging op enkele jaren in de VS nadat de rente bijna zeven jaar lang vrijwel op nul had gestaan. Het ziet er echter niet naar uit dat de Europese Centrale Bank (ECB) het voorbeeld van de Fed snel gaat volgen.

In de eurozone staat de rente nog altijd op nul. Europa kampt nog altijd met trage groei en hoge werkloosheid in de zuidelijke lidstaten en Frankrijk. Bovendien is er onzekerheid over de omstandigheden van een komende brexit en hangen er schaduwen boven een aantal grote Italiaanse banken en een financiële grootmacht zoals Deutsche Bank.

Wel zal een hogere rente in de VS de dollar duurder maken tegenover de euro. Dat kan de Europese exporteurs naar Amerika in de kaart spelen en de inflatie in de eurozone wat opkrikken omdat ingevoerde producten dan duurder worden. Die lage inflatie is nu net één van de kopzorgen van de ECB.

Anderzijds kan een duurdere dollar dan weer tot protectionistische reflexen leiden in de Verenigde Staten, zeker met de nieuwe president Donald Trump. Hoe dan ook kijkt de ECB ook met argusogen naar de komende verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland, waar populistische partijen het Europese project zouden kunnen ondermijnen.

Meest gelezen