Assisenvoorzitster Karine Gérard loog over overval

Het parket-generaal verdenkt de Brusselse rechter Karin Gérard ervan dat ze valse verklaringen heeft afgelegd over een incident begin vorig jaar. Gérard zei dat ze op straat overvallen was en van haar juwelen beroofd, maar het Brussels parket en nu ook het parket-generaal zeggen na onderzoek dat dat verhaal niet klopt. Haar dossier gaat nu naar het Hof van Cassatie, dat moet beslissen of er een proces tegen haar komt wegens valse verklaringen en poging tot oplichting.
Rechter Gérard in het Brusselse hof van assisen.

De 63-jarige rechter Karin Gérard - "Madame Justice" - is een fenomeen in de Brusselse justitie. Ze heeft meer dan 80 assisenprocessen voorgezeten en ze is er trots op dat geen enkele van haar uitspraken verbroken werd door het Hof van Cassatie. Nu dreigt ze echter van haar voetstuk te vallen. Ze kan worden afgezet en mogelijk haar recht op pensioen verliezen.

Uit het onderzoek van het Brusselse parket-generaal blijkt nu dat er geen aanwijzingen zijn dat Gérard begin vorig jaar overvallen werd door drie mannen en beroofd van haar juwelen, zoals ze toen verklaard had. Eerder had ook het Brusselse parket al verklaard dat er voor een dergelijke overval gaan aanwijzingen werden gevonden. 

Gérard zou over de zaak dus valse verklaringen hebben afgelegd en ten onrechte een schadeclaim van 60.000 euro hebben ingediend bij haar verzekering voor de "gestolen" juwelen.

De procureur-generaal van Brussel heeft nu het dossier overgemaakt aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en die zal het doorspelen aan het Hof van Cassatie. Dat moet dan beslissen of Karine Gérard vervolgd zal worden wegens het afleggen van valse verklaringen en oplichting.  

5 januari

De feiten speelden zich af op 5 januari 2016. Toen kwam Karine Gérard 's avonds met een bebloed gezicht aan in het Sint-Pietersziekenhuis voor verzorging. Aan de politie verklaarde ze dat ze in de Grote Hertstraat overvallen was en geslagen door drie mannen, die er met haar halsketting en een ring vandoor gingen.

De Brusselse politie zette de grote middelen in voor de magistrate en bekeek al de beelden van bewakingscamera's in de buurt van het Justitiepaleis. Daarop was nergens een overval te zien, en evenmin vond de politie weg vluchtende mannen. Er is een ogenblik waarvan er geen beelden zijn, maar het hiaat is zo kort dat de feiten zich onmogelijk kunnen hebben voorgedaan op zo'n korte tijd.

Wel is te zien dat Gérard uit een café komt en naar haar auto waggelt. Volgens de politie is ze mogelijk gevallen en heeft ze dat niet durven toegeven.

Meest gelezen