Buitenlandse politici noemen overwinning Rutte overwinning voor Europa

Vanuit Europa komen jubelende reacties na wat volgens de eerste exitpolls een verkiezingsoverwinning wordt van de liberale kopman Mark Rutte. "VVD verreweg de grootste partij", aldus Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europees parlement op Twitter. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel ziet de uitslag als een "succes voor Europa". Hij noemt het een goed teken dat een extreemrechtse kandidaat als Geert Wilders niet won.

"Nederland blijft een liberale en pro-Europese sterkhouder." Met die woorden slaakt Verhofstadt op Twitter een zucht van opluchting bij de verkiezingsoverwinning van Rutte bij onze noorderburen.

Peter Altmaier, de kabinetschef van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, tweette in het Nederlands: "Nederland oh Nederland jij bent een kampioen! Wij houden van Oranje om zijn daden en zijn doen! Gefeliciteerd met dit geweldig resultaat!".

Merkel zelf heeft Rutte intussen al getelefoneerd om hem met de uitslag van zijn partij te feliciteren. "Ze kijkt uit naar een verdere samenwerking als vrienden, buren en Europeanen", zegt haar woordvoerder.

Horst Seehofer, leider van Merkels zusterpartij CSU, reageerde woensdagavond in Moskou opgelucht. "Bij verkiezingen met nationaal belang krijgen de serieuze traditionele partijen bijval, als zij de mensen overtuigende antwoorden op hun vragen geven." Hij voegde er nog aan toe dat deze uitslag geen aanwijzing zal zijn voor het resultaat in Frankrijk.

"Slag voor anti-Europese populisten"

De fractielieder van de christendemocraten in het Europees parlement, Manfred Weber, had het over een "slag voor alle anti-Europese populisten".

Nog uit Duitsland reageerde Martin Schulz, voor de SPD kandidaat om in september de strijd aan te gaan met Angela Merkel. Hij leest in de exitpolls dat een overweldigende meerderheid van de Nederlanders "de ophitsende uitspraken van Geert Wilders en zijn onuitsprekelijke houding tegenover hele bevolkingsgroepen" naar de prullenbak verwezen heeft. "Dat is goed nieuws voor Europa en Nederland."

Via Twitter reageert ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault. "Felicitaties aan de Nederlanders die de opkomst van extreemrechts hebben ingetoomd", schrijft hij. "Zin om aan een sterker Europa te werken."

"Op naar sterke liberale as van nieuwe Nederlandse regering!"

Bij ons heeft premier Charles Michel zijn felicitaties overgemaakt aan Rutte, zo meldt zijn woordvoerder. Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) merkt op dat het "leiderschap van Mark Rutte en het verbindend verhaal van Alexander Pechtold duidelijk gewaardeerd werd". "Op naar sterke liberale as van nieuwe NL regering!"

Ook voorzitter Gwendolyn Rutten van Open VLD feliciteert Rutte. "Proficiat Mark!", schrijft ze op Twitter. "Sterk leiderschap en een mooie liberale overwinning."

"Sterk leiderschap wordt beloond", meent Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). "Felicitaties aan collega Mark Rutte, met wie ik de voorbije jaren uitstekend heb samengewerkt."

Voorzitter Wouter Beke van CD&V feliciteert in de eerste plaats het CDA. "Nederland kiest voor oplossingen", zegt hij op Twitter. "Mooi resultaat van de vrienden van het CDA en Sybrand van Haersma Buma. Het midden is aan een comeback bezig. Hoopvol!"

Op haar beurt gooit voorzitter Meyrem Almaci van Groen met bloemen naar GroenLinks, de partij van Jesse Klaver. "GroenLinks veruit de grootste groeier, maar liefst maal vier in de exitpolls. Gefeliciteerd Jesse Klaver en GroenLinks!"

Geert Wilders kan rekenen op de steun van voorzitter Tom Van Grieken van Vlaams Belang. Hij meent dat de uitslag van de PVV veel meer is dan een kortstondige opwelling boven de Moerdijk. "Dit is het zoveelste signaal in een lange rij dat aangeeft dat burgers weer baas willen zijn in eigen land."

Meest gelezen