Canvas experimenteert met slow tv: Ruben Van Gucht rijdt live Ronde van Vlaanderen

Twee dagen voor de 101e editie van de Ronde van Vlaanderen gaat VRT-sportjournalist Ruben Van Gucht zelf het nieuwe parcours van de wielerwedstrijd fietsen. U kunt dat live volgen op Canvas, van de nieuwe vertrekplaats Antwerpen tot de aankomst in Oudenaarde, over de volle 260 kilometer. "Het wordt op 31 maart een huzarenstukje voor de hele ploeg", zegt hij.

Slow television, zoals dat dan heet, staat nog in de kinderschoenen in ons land. In Scandinavië -en dan vooral in Noorwegen- is dat wel anders. Daar is bijvoorbeeld al live een 7 uur durende treinrit tussen Bergen en Oslo uitgezonden of kon u live kijken naar breiende vrouwen. 

Het format kreeg een extra boost in 2011 toen de Noorse zender NRK uitpakte met "Hurtigruten: minutt for minutt". Een iconische cruise door de Noorse fjorden van 134 uur, die integraal en vooral helemaal live werd uitgezonden.

Canvas wil nu ook experimenteren met het televisiegenre en kijkt daarvoor naar de Ronde van Vlaanderen. Ruben Van Gucht rijdt het hele parcours van "Vlaanderens mooiste" en die tocht is live en integraal te volgen op Canvas en Canvas.be. "De Ronde is een gedroomd onderwerp voor slow television", zegt Van Gucht. "Het wordt op 31 maart een huzarenstukje voor de hele ploeg. Hopelijk helpen de weergoden een handje en kunnen we Vlaanderen op z’n mooist laten zien."

Vier camera’s zullen de tocht registreren en al het moois in beeld brengen dat Vlaanderen op en langs het parcours van de Ronde te bieden heeft. De kijker krijgt een unieke blik op het nieuwe parcours van de Ronde. Ook de sportieve geschiedenis van de Ronde krijgt een plaats in de live-documentaire, maar de kijker zal niet worden bedolven onder informatie, maar moet vooral kunnen genieten van de schoonheid van het parcours en de omgeving.

Het parcours en het landschap, maar ook de Vlamingen zelf worden de hoofdrolspelers van het programma. Mensen kunnen langs het parcours gaan staan waar Ruben voorbijkomt. Ze kunnen hem aanmoedigen en eventueel zelfs een stukje meefietsen. Ook wie liever voor zijn tv blijft zitten, kan naar hartenlust reageren via sociale media.

Meer koers bij de VRT

  • "Extra time koers": vanaf woensdag 22 maart presenteert Ruben Van Gucht op Canvas zes weken lang Extra time koers. Daarin praat hij samen met Karl Vannieuwkerke en drie andere gasten (analisten en renners) over de voorjaarsklassiekers.
  • "De Ronde 100": op zondag 26 maart zendt Eén een documentaire over de 100e editie van de Ronde van Vlaanderen. De documentaire werd in één dag gedraaid, de dag van de historische honderdste Ronde van Vlaanderen op zondag 3 april 2016. De klassieker wordt voor en achter de schermen gevolgd.
  • Op zondag 2 april zendt Eén de 101e editie van de Ronde van Vlaanderen rechtstreeks uit, vanaf 9.30 tot 18 uur. De uitzending wordt alleen onderbroken voor "Het Journaal" van 13 uur.
  • Op Radio 1 is de Ronde van Vlaanderen op 2 april te volgen in de allereerste aflevering van "De ochtend op zondag", vanaf 8 uur en uitzonderlijk niet tot 10, maar tot 11 uur. Na het nieuws van 13 uur volgt Sporza Radio de koers in de Ronde.
  • Ook op Sporza.be wordt de Ronde van Vlaanderen live gestreamd en mee gevolgd.

Meest gelezen