Connie Palmen wint De Inktaap 2017 met "Jij zegt het"

De Nederlandse schrijfster Connie Palmen heeft De Inktaap gewonnen met haar roman "Jij zegt het". De Inktaap is een literaire prijs waarvoor enkel scholieren mogen stemmen. De prijs werd uitgereikt in kunstencampus deSingel in Antwerpen. 1.500 scholieren uit Vlaanderen, Nederland, Suriname, Aruba en Curaçao brachten hun stem uit.
imago stock&people

Voor De Inktaap 2017 waren vier boeken genomineerd. Drie daarvan zijn de laureaten van de belangrijkste literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied (ECI Literatuurprijs, Fintro Literatuurprijs en Libris Literatuur Prijs). Het vierde boek is een Caribische nominatie.

Naast "Jij zegt het" van Connie Palmen (Libris) waren ook "Het hout" van Jeroen Brouwers (ECI), "Fansi's stilte" van Tessa Leuwsha (Caribische nominatie) en "Malva" van Hagar Peeters (Fintro) genomineerd. Connie Palmen werd vanmiddag in deSingel in Antwerpen in de bloemen gezet met De Inktaap.

"Jij zegt het" vertelt het verhaal van het beroemde schrijverskoppel Ted Hughes en Sylvia Plath vanuit het perspectief van Hughes, die in het boek terugkijkt op de zelfmoord van Plath in 1963 en de impact daarvan op de rest van zijn leven en het beeld dat de buitenwereld van hem kreeg. Palmen won er eerder ook al de Libris Literatuurprijs mee.

De vele jongeren die samen de jury vormden, loven Palmen voor haar "eigen, unieke stijl" en haar boek als "zoveel meer dan een biografie van bekende mensen.. de ultieme ode aan de liefde". Palmen raakte volgens de jongeren zodanig een gevoelige snaar dat de lezers nadien zelf op zoek gingen naar werken van Hughes en Plath.

Connie Palmen lost op de erelijst van De Inktaap de Vlaming Stefan Hertmans ("Oorlog en terpentijn") af. Eerder wonnen ook onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, A.F.Th. van der Heijden en Tom Lanoye de prijs al.

Meest gelezen