Federale rechter blokkeert nieuw inreisverbod van president Trump

Een federale rechter op Hawaï heeft het hernieuwde inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump geblokkeerd voor de hele VS. De nieuwe ban moest normaal gezien vandaag (donderdag) in werking treden.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

President Trump vaardigde vorige week maandag het nieuwe inreisverbod uit, nadat de oorspronkelijke ban door een federaal hof van beroep werd opgeschort. Maar volgens Hawaï is ook dat nieuwe verbod in strijd met de Amerikaanse grondwet en de staat stapte - net als een tiental andere Amerikaanse staten - naar de rechter.

De federale rechter van Hawaï heeft het inreisverbod nu voorlopig geblokkeerd, en dat op nauwelijks enkele uren vooraleer de maatregel van Trump zou ingaan. De opschorting geldt overigens voor de hele Verenigde Staten. Dat betekent dat de inwoners van de zes overwegend moslimlanden die geviseerd werden door de ban (Irak werd er in tegenstelling tot de eerdere ban uitgelaten) en vluchtelingen, nog steeds naar de VS kunnen reizen.

Volgens rechter Derrick Watson zijn de stellingen van de Amerikaanse regering niet logisch en is het ook niet ondenkbaar dat de ban moslims op zich viseert. De beslissing van de rechter is een nieuwe juridische nederlaag voor president Donald Trump in de zaak rond het inreisverbod. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd. 

Meest gelezen