Gehackte Twitteraccounts delen plots Turkse tweet met hakenkruis

Twitter kampt vandaag met problemen: verschillende accounts van privégebruikers en Europese instellingen en mediabedrijven zijn tijdelijk gehackt vanuit Turkije. De oorzaak van het probleem ligt bij een externe applicatie, met maatschappelijke zetel in Nederland, zo laat Twitter zelf weten.

De getroffen accounts hebben allemaal buiten hun wil om een boodschap in het Turks getweet. Die tweet ging over het referendum in Turkije op 16 april en werd voorafgegaan door een hakenkruis. Onder meer Amnesty International en BBC North-America (zie tweets) werden getroffen door de hacking.

Twitter is op de hoogte van het probleem en legt de oorzaak bij wat het bedrijf een "externe applicatie" noemt. Intussen is het euvel al verholpen. "We weten dat er in de loop van de voormiddag verschillende accounts werden aangevallen. We hebben de bron daarvan snel kunnen opsporen", zo laat een woordvoerder van het bedrijf weten. "We hebben de gebruikerspermissies van die externe applicatie snel kunnen blokkeren, waardoor de hinder voor onze gebruikers vrij beperkt is gebleven."

Turkije vs. Nederland

De applicatie waarmee het mogelijk is foutgelopen, Twitter Counter, onderzoekt de zaak. Via die app kan je eenvoudig statistieken halen uit Twittergebruik. Het bedrijf, dat in Nederland gevestigd is, benadrukt dat ze nooit de login- of bankgegevens van zijn gebruikers bijhoudt.

Dat een Nederlands bedrijf wordt aangevallen met Turkse tweets, is opmerkelijk. Turkije ligt sinds vorig weekend op diplomatieke ramkoers met Nederland, na het verbod op verkiezingsmeetings over het Turkse referendum op Nederlands grondgebied. Vandaag kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. 

Meest gelezen