Historisch verlies voor PvdA: "Een heel pijnlijke avond"

De Nederlandse sociaaldemocraten van de PvdA gaan er volgens de exitpolls met liefst 29 zetels op achteruit bij de parlementsverkiezingen. "Een reusachtige klap die ze zelf allicht niet hadden zien aankomen", analyseert VRT-journalist Ivan Ollevier. Partijvoorzitter Hans Spekman spreekt van een "heel pijnlijke nederlaag".
PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher: "Dit is een bittere avond"

De PvdA haalde bij de vorige verkiezingen nog 38 zetels en maakte zo als tweede partij deel uit van het kabinet. In de peilingen voor de verkiezingen van vandaag stond de partij dan wel op verlies, maar de resultaten volgens exitpolls zijn ronduit dramatisch. De partij wordt gereduceerd tot amper 9 zetels.

"Dit is ongehoord. De PvdA is een heel eerbiedwaardige partij met een heel sterk verleden als machtspartij die in het verleden heel vaak de premier heeft geleverd. Dat de D66 - die altijd als het kleine broertje werd gezien - nu even hoog staat als de PVV (met 19 zetels, nvdr.), moet voor de PvdA een bittere pil zijn", aldus Ivan Ollevier.

"Heel pijnlijke avond"

PvdA-voorzitter Hans Spekman heeft het over een "hele dikke nederlaag". "Voor ons en voor mij is het een heel pijnlijke avond", sprak Spekman zijn partijbasis toe. Volgens Nederlandse analisten is het best mogelijk dat Spekman zich terugtrekt als voorzitter.

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher spreekt dan weer van een ongelofelijk teleurstellende avond voor de PvdA. "Maar de uitspraak van de kiezer hebben wij te respecteren, hoe moeilijk dat ook is", zegt hij. Dat andere partijkopstuk, Jeroen Dijsselbloem - bij ons beter bekend als de voorzitter van de eurogroep -, sprak zijn partijgenoten moed in: "Morgen begint de opbouw".

Eigen recordverlies gebroken

Als de definitieve resultaten straks de eerste exitpolls bevestigen, dan boekt de PvdA de grootste verkiezingsnederlaag in de geschiedenis van Nederland. Opmerkelijk: ook het vorige record stond op naam van de PvdA. Dat dateert van 2002. Toen verloor de partij in een klap 22 zetels.

Het linkse blok in het algemeen komt kleiner uit de verkiezingen dan ooit tevoren. "Groen-links viert wel feest want zij hebben er zetels bijgewonnen, maar dat kan niet optornen tegen het grote verlies van de PvdA. Die partij is electoraal geïmplodeerd. Dit is voor links in Nederland echt een drama. Het heeft ook wel te maken met de geringe electorale aantrekkingskracht van de radicaal-linkse SP", legt VRT-journalist Ivan Ollevier vanuit Den Haag uit.

Meest gelezen