Juncker: "Ik zal de vergelijking van Nederland met de nazi's nooit aanvaarden"

De voorzitters van de Europese Raad en Commissie, Donald Tusk en Jean-Claude Juncker, hebben in het Europees Parlement de verdediging op zich genomen van Nederland tegenover de beschuldigingen die Turkije heeft geuit. "Ik zal de vergelijking van Nederland met de nazi's nooit aanvaarden", klonk het bij Juncker.
Donald Tusk - Jean-Claude Juncker

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verweet Den Haag dit weekend zich nazistisch en fascistisch te gedragen, nadat Turkse ministers de toegang tot het Nederlandse grondgebied geweigerd werden. Ze wilden bij onze Noorderburen campagne voeren voor het referendum over het uitbreiden van de macht van de president.

"Nederland is Europa en Europa is Nederland"

"Ik zal de vergelijking van Nederland met de nazi's nooit aanvaarden. Wie dergelijke vergelijking maakt, drijft af van de Europese Unie. Het is niet de Unie die bij Turkije wil aansluiten, maar Turkije bij de Europese Unie", zei Jean-Claude Juncker onder luid applaus van het halfrond in Straatsburg.

"Nederland is Europa en Europa is Nederland, een plaats van vrijheid en democratie", vulde Donald Tusk aan. De voorzitter van de Europese Raad verwees ook naar Rotterdam, "de stad van Erasmus, vernield door de nazi's, met een burgemeester die in Marokko geboren is. Iemand die fascisme ziet in Rotterdam, staat volledig los van de realiteit", aldus Tusk, die vervolgens in het Nederlands zijn steun betuigde aan Nederland.

"Toetredingsonderhandelingen met Turkije bevriezen"

Ook liberaal fractieleider Guy Verhofstadt heeft geen genade voor Erdogan, die "in Europa vrijheid van meningsuiting voor zijn ministers vraagt, maar in eigen land kritische journalisten opsluit". Maar verklaringen volstaan volgens de Belgische oud-premier niet meer. "We moeten nu de toetredingsonderhandelingen met Turkije bevriezen."

Het Europees Parlement pleitte er in november reeds voor om de onderhandelingen te bevriezen tot Erdogan een einde maakt aan zijn "disproportionele" repressie sinds de mislukte coup van juli. Zo ver willen de lidstaten echter niet gaan. Wel verklaarden de buitenlandministers in december dat in de huidige omstandigheden geen nieuwe hoofdstukken in de onderhandelingen meer geopend zullen worden.

Meest gelezen