Kitir hard voor directeur Grote Moskee: "Zwaar teleurgesteld in uw getuigenis"

De parlementaire onderzoekscommissie over de aanslagen van 22 maart heeft de directeur van de Grote Moskee in Brussel verhoord. Maar de man antwoordde slechts moeizaam op de vragen van de commissieleden. "Ik ben zeer zwaar teleurgesteld in uw getuigenis", beet SP.A-Kamerlid Meryame Kitir de directeur toe.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om Jamal Saleh Momenah, de Saudische directeur van de Grote Moskee, naar de onderzoekscommissie te brengen. De commissie moest de man zelfs dagvaarden omdat de leidinggevenden van de moskee aanvankelijk weigerden te komen. Het is de eerste keer dat de commissie het dwangmiddel moest gebruiken.

"We hebben vorige keer al iemand laten komen, maar die imam was van niets op de hoogte. Het wraakroepende was dat de verantwoordelijken achteraan in de zaal zaten, maar ze weigerden om te verschijnen. Dat stoot tegen de borst want dat voedt het wantrouwen", stelt commissievoorzitter Patrick Dewael (Open VLD).

Of de commissieleden veel wijzer zijn geworden dankzij het getuigenis van directeur Saleh Momenah, is maar zeer de vraag. De man antwoordde - via de tussenkomst van een tolk - doorgaans afwijkend of laconiek op de vragen. Op de vraag of hij het verdrag van de mensenrechten kende, antwoordde de moskeedirecteur: "Ik heb het verdrag nog nooit grondig bekeken, maar ik zal het doen. Het is niet dat ik het niet ken, maar ik zal het doornemen."

"Directeur weigerde om duidelijkheid te verschaffen"

Commissielid Meryame Kitir (SP.A) was niet te spreken over de tussenkomst van Jamal Saleh Momenah. "U weet ook hoe zwaar de islam onder druk komt te staan. Maar met geen woord - maar dan ook geen woord - doet u inspanningen om uitleg te geven", sneerde Kitir hem toe. "Ik heb geen vragen voor u, want ik ken het antwoord waarschijnlijk wel. Ik ben zeer zwaar teleurgesteld in uw getuigenis en in het getuigenis van uw voorganger."

"Er bestaan heel wat twijfels rond de Grote Moskee, maar de directeur heeft de opportuniteit laten liggen om uit de leggen hoe de islam een vreedzaam geloof is", vertelt Kitir in "De Afspraak" op Canvas. "Hij weigerde om duidelijkheid te verschaffen en er zaten veel tegenstrijdigheden in zijn getuigenis. We hebben met alle commissieleden beslist om dit niet te laten liggen. We gaan de documenten die de directeur ons heeft afgegeven naast de informatie van de veiligheidsdiensten leggen. Dan gaan we kijken of we verder moeten gaan."

Meest gelezen